Čo všetko spadá pod geodetické služby?

Čo všetko spadá pod geodetické služby?

Zaujímate sa o geodetické služby no neviete, čo všetko pod týmto pomenovaním nájdete? Ak práve plánujete výstavbu stavebného objektu, budete okrem mnohých ďalších služieb potrebovať využiť aj geodetické služby. Tie nie je možné vynechať pri žiadnej výstavbe. Aj keď spravidla geodetické služby nezaberajú príliš veľa času, pre kvalitu a bezpečnosť stavby sú mimoriadne dôležité. Viete čo všetko spadá pod geodetické služby?

Prečo sú geodetické služby dôležité pri každej výstavbe?

Stavebné práce a výstavba budov či iných stavebných objektov a geodetické služby idú, dalo by sa povedať, ruka v ruke. Výstavba sa bez kvalitných geodetických služieb jednoducho nezaobíde. Od správneho geodetického zamerania stavby sú závislé všetky ďalšie práce na výstavbe. Odvíja sa od nich aj bezpečnosť, stabilita či trvácnosť stavby. Bez geodetických služieb jednoducho nie je možné začať s výstavbou.

Geodetické služby v oblasti stavebníctva sa všeobecne delia na dve hlavné časti, a to na vytyčovanie geodetické služby a zameriavacie geodetické služby. Vytyčovacie geodetické služby sú prácami, pri ktorých sa vybraný stavebný objekt presne podľa projektu alebo podľa mapového podkladu umiestňuje v danom teréne a vyznačuje sa jeho budúci tvar a rozmer. Zameriavanie geodetické služby sú prácami, pri ktorých sa skutočný stav vybraného stavebného objektu či daného terénu prenáša do digitálnej alebo do grafickej podoby mapového diela.

Aké je ďalšie delenie geodetických služieb?

Hlavné delenie geodetických služieb je delenie na vytyčovacie geodetické služby a na zameriavacie geodetické služby. Pre lepšiu orientáciu a prehľadnosť či zrozumiteľnosť majú geodetické služby viaceré delenia. Jedným z delení je rozdelenie geodetických služieb z hľadiska ich ďalšieho účelu, a to na geodetické práce pre kataster nehnuteľností a geodetické práce na projekciu a realizáciu stavieb.

Pod geodetické práce pre kataster nehnuteľností spadá vytýčenie vlastníckych hraníc či zameranie stavby za účelom jej vyznačenia v katastrálnej mape. Pod práca na projekciu a realizáciu stavieb sa zas zaraďuje vypracovanie geodetického podkladu pre projekt stavby, zameranie skutočného prevedenia stavby a vytyčovacie práce. V prípade záujmu o geodetické služby či pre viac informácií sa obráťte priamo na overeného poskytovateľa geodetických služieb.

Naša spoločnosť QSGE s.r.o. so sídlom v Bratislave sa venuje poskytovaniu komplexných služieb v geodézii. Efektívne metódy merania a spracovania sú zárukou kvalitne odvedenej práce. Kombináciou klasických geodetických metód, leteckej fotogrametrie pomocou dronov a 3D laserového skenovania vieme pokryť široké spektrum prác pri zachovaní vysokej presnosti. Neváhajte nás kontaktovať.


Sliačska 1E 83102 Bratislava III
tel.: +421908644805

Vaša firma ešte nie je v
Zlatých stránkach?

Rýchlo to zmeňte

alebo volajte

02/501 02 888