Ako vybrať izbový termostat?

Ako vybrať izbový termostat?

Na začiatok je dôležité si uvedomiť, že aký termostat potrebujete a až potom pozerať na to, aký termostat by ste chceli. Pretože nie každý izbový termostat je kompatibilný s vašim vykurovacím systémom, ktorí už doma používate. Dajte si pozor, aby sa vám nestalo, že si zadovážite krásny dizajnový smart termostat a doma prídete na to, že je vám vlastne nanič. Preto si predstavíme jednotlivé izbové termostaty a ich základné rozdelenie podľa spôsobu pripojenia a nastavenia prevádzkovej teploty.  

Termostat podľa spôsobu pripojenia

Podľa spôsobu pripojenia môžeme dnes izbové termostaty rozdeliť do štyroch skupín. Konkrétne na: mechanické, analógové, elektrické, digitálne izbové termostaty.

Mechanické izbové termostaty dnes už uvidíte len veľmi zriedka. Mechanické termostaty nie sú pripojenie na žiadny zdroj energie. Pre uzatváranie a otváranie ventilov využívajú rozťažnosť kvapalín a plynov.

Analógové izbové termostaty patria k tým najlacnejším. Fungujú na princípe rozťažnosti kovového prúžku. Na základe teploty sa prúžok rozťahuje a zapína alebo vypína termostat a vykurovacie teleso. Nevýhodou týchto termostatov je, že dokážu teplotu iba regulovať (zapnúť/vypnúť). Prípadne sa dá kúrenie vypnúť úplne alebo prepnúť do nezamŕzajúceho režimu. Analógové izbové termostaty nedisponujú žiadnymi ďalšími funkciami.

Elektrické izbové termostaty sú vlastne všetky zariadenia, ktoré sú pripojenie na zdroj elektriny (el. sieť, batérie). Ich ovládanie však môže byť manuálne (analógové) alebo digitálne. Dnes je tento model najpoužívateľnejší a aj najdostupnejší vo všetkých vykurovacích zariadeniach.

Digitálne termostaty sú hitom posledných pár rokov. Regulácia a zobrazenie teploty je v digitálnej forme pomocou číselného údaju zobrazovaného na podsvietenom displeji termostatu. Digitálne termostaty sú napájané z el. siete alebo pomocou vlastnej batérii. Výhodou týchto termostatov sú rôzne pokročilé smart funkcie a vyššia presnosť snímania teploty, a teda lepšie regulovanie kúrenia. Prípadne môžu byť s pripojeným na wifi. Nevýhodou digitálnych termostatov je zase ich vysoká cena.  

Nastavenie prevádzkovej teploty na termostate

Na každom izbovom termostate nájdete 2 údaje o teplotných rozmedziach. Prvým údajom je rozsah nastaviteľnej teploty. Tento údaj nám hovorí, v akom rozsahu je možné na danom termostate regulovať teplotu.  Druhý údaj je prevádzková teplota termostatu. To znamená, že pri akej teplote dokáže termostat, teda daný model pracovať.  Dalo by sa povedať, že štandardná prevádzková teplota väčšiny termostatov je od 0°C do 40°C. Môžete sa však stretnúť aj s termostatmi, ktoré sú schopné pracovať až do 50°C. Takéto termostaty sú viac vhodné do kotolne. Priemerný rozsah nastaviteľnej teploty je od 5°C do 35°C, čo je dostačujúci rozsah pre väčšinu ľudí.

Chceli by ste vymeniť svoj starý termostat za nový, ale neviete, ktorý izbový termostat je vhodný k vášmu vykurovaciemu zariadeniu? Obráťte sa na odborníkov z Inovakúrenia, ktorí vám ochotne poradia a odporučia ideálny izbový termostat.

Košická 3 04501 Moldava nad Bodvou
tel.: +421940603603

Vaša firma ešte nie je v
Zlatých stránkach?

Rýchlo to zmeňte

alebo volajte

02/501 02 888