Aké výhody ponúkajú fotovoltické panely

Aké výhody ponúkajú fotovoltické panely

Solárna energia získava v posledných rokov čoraz viac na popularite. Fotovoltické panely nám pribúdajú na strechách rodinných domov, priemyselných budov a dokonca sa menia aj poľnohospodárske polia na fotovoltické parky. Prvý fotovoltický panel na svete bol vyrobený už v roku 1954 a od tej doby svet pokročil míľovými krokmi vpred. Dnes je v ponuke niekoľko druhov panelov.

Čo vlastne sú fotovoltické panely

Za pomoci fotovoltických panelov vieme premeniť solárnu energiu na elektrickú. Fotovoltické panely sú vyrábané z kremíka, ktorý je jeden z najčastejšie vyskytujúci sa prvok na zemi. Dnes máme na trhu v ponuke podľa kryštálovej štruktúry a výrobnej technológie dostupné tri druhy fotovoltických panelov:


  • Tenkovrstevné fotovoltické panely – Sú vyrobené z tenkej nekryštalickej kremíkovej vrstvy. Práve vďaka nízkej spotrebe materiálu potrebnej pre výrobu takého to panela, patria medzi cenovo dostupným riešeniam.

  • Monokryštalické fotovoltické panely – Pozostávajú z jedného kryštálu a majú najvyššiu účinnosť pri priamom slnečnom žiarení, za predpokladu, že je panel kolmo na slnečné žiarenie.

  • Polykryštalické fotovoltické panely  - Kryštálovú štruktúru majú len čiastočne usporiadanú, čo ma za následok nižšiu účinnosť. Veľkou výhodou je zase vyššia účinnosť pri dopadajúcom slnečnom žiarení pod rôznymi uhlami. Aj, preto je to najpoužívateľnejší fotovoltický panel v rámci fotovoltiky.

Fotovoltický panel je v princípe polovodičová dióda, ktorá využíva fotoelektrický jav na vytvorenie jednosmerného prúdu. Ten je následne vďaka meniču napätia zmenený na striedavý prúd s priamym zapojením do domácej siete. Navyše solárnu energiu z fotovoltických panelov viete využiť aj na ohrev vody v stacionárnej nádrži alebo dokonca na prevádzku hybridnej klimatizácie. Tá kombinuje funkciu chladenia a kúrenia a je prednostne napájaná elektrickou energiou práve z fotovoltických panelov.

Aké sú výhody fotovoltických panelov a energie získanej zo slnka

Solárnu energiu získavame zo slnka a patrí k najlacnejším zdrojom energie vôbec. Pravdou je, že najväčšiu investíciu tvoria práve prvopočiatočné náklady pri inštalácii systému. Avšak po splatení týchto výdavkov je takto získaná solárna energia prakticky úplne zadarmo. Vďaka vysokej životnosti panelov, ktorá je 25 až 30 rokov získate akúsi poistku proti neustále sa zvyšujúcemu rastu cien elektriky. Navyše viete presne koľko elektriny fotovoltické panely vyprodukujú, a teda veľmi jednoducho a presne zistíte, koľko vás bude stáť výroba jeden kilowatt hodiny. Dokonca s použitím inteligentných meračov a siete umožňuje táto technológia domácnostiam predávať nadbytočnú elektrinu. Takto sa celkový účet za elektrinu znižuje, čo môže byť aj o desiatky alebo aj stovky eur.

Preto je najideálnejšie nechať si poradiť od profesionálov na fotovoltaiku zo spoločnosti BP EcoTrading, ktorí vám ochotne vysvetlia, ale aj pomôžu s výberom správnych panelov a doplnkov. Po obhliadke objektu vám pripravia kompletný nezáväzný návrh možného riešenia celého projektu. Nechajte si vypracovať vlastný návrh riešenia a presvedčte sa sami o výhodách fotovoltiky. Prejdite spolu s nami na moderný a ekologický zdroj energie aj vy.

Radlinského 2231 /20 05201 Spišská Nová Ves
tel.: +421948143444

Vaša firma ešte nie je v
Zlatých stránkach?

Rýchlo to zmeňte

alebo volajte

02/501 02 888