Frézovanie komínov pre vyššiu bezpečnosť a dlhšiu životnosť komína

Frézovanie komínov pre vyššiu bezpečnosť a dlhšiu životnosť komína

Frézovanie komínov bolo vyvinuté a patentované pred takmer tromi desaťročiami. Predstavuje rýchly, šetrný, bezpečný a pomerne spoľahlivý spôsob, ako zaistiť bezpečnosť a dlhú životnosť komína. Nemusíte sa obávať, frézovanie komín nepoškodí, a to ani z mechanického a ani zo statického hľadiska. Zvyčajne sa frézovanie komínov realizuje pred vložkovaním (frézovanie bez vložkovania nie je odporúčané).

Čo je frézovanie komínov

Frézovanie komínov predstavuje presný technologický postup rekonštrukcie daného komína. Cieľom je zväčšiť (rozšíriť) vnútorný priemer komínovej šachty. To vedie k zväčšeniu prieduchu, a teda aj k lepšiemu ťahu komína. Profesionálne frézovanie komínov prebieha pomocou špeciálnej frézy s reťazami, ktoré svojim roztočením drvia stenu komína na prach. Ofrézovaný materiál (odpad) ostáva na dne komína, odkiaľ je postupne odoberaný. Dôležitou informáciou je, že frézovaním možno odstrániť max. 1/3 hrúbky komína. V opačnom prípade hrozí narušenie jeho statiky a bezpečného používania. Frézovanie komínov je možné prakticky pri všetkých komínoch (štvorcový, obdĺžnikový alebo iný tvar), dokonca aj pri krivých. Neodporúča sa pri nadmerne poškodených komínoch. Je potrebné dodať, že frézovanie komínov je realizované vždy zdola nahor, teda fréza je spúšťaná do komínového prieduchu a postupne ťahaná nahor. Realizácia frézovania trvá zvyčajne jeden pracovný deň. Ide teda o pomerne rýchly proces, ktorý je možné vykonávať kedykoľvek počas roka.


Aké sú výhody frézovania komínov

Frézovanie komínov prispeje k lepšej funkčnosť a zároveň aj dlhšej životnosti vášho komína. Odstráni zamoknuté či zadechtované murivo, a, samozrejme, aj zápach. Frézovanie komínov taktiež zvyšuje protipožiarnu bezpečnosť. Eliminuje riziko horenia komína, keďže vnútornú stenu komínového plášťa zbaví usadeného dechtu. Navyše ušetríte hneď dvakrát. Je zrejmé, že búranie starého (nefunkčného či poškodeného) a výstavba nového komína by citeľne zasiahli váš rodinný rozpočet. A obrovským pozitívom je, že komín s výborným ťahom prispieva k optimálnemu spaľovaniu vo vykurovacom telese, a teda šetrí spotrebu paliva. Frézovanie komínov zároveň zlepší a zjednoduší aj ich čistenie a údržbu. Ak spozorujete, že komín nemá dobrý ťah, príp. sa začínajú na jeho stenách objavovať divné fľaky alebo preniká dechtový zápach do interiéru, okamžite volajte kominárov. Neriskujte zničený komín či nebodaj celý majetok. Usadeniny a nepriechodný komín sú totiž častými dôvodmi požiaru komína, od ktorého sa následne môže chytiť aj celá strecha. Podľa platnej legislatívy môže frézovanie komína realizovať len odborne spôsobilé kominárstvo, kominár alebo revízny technik komínov.

Zverte frézovanie komínov odborníkom z KMEKOM s. r. o. Zabezpečujeme komplexné kominárske služby na najvyššej úrovni už desiatky rokov. Vykonávame aj vložkovanie a čistenie komínov, ako aj ich revízie a kolaudácie. V prípade záujmu nás neváhajte kontaktovať.


27 06511 Nová Ľubovňa
tel.: +421911426164

Vaša firma ešte nie je v
Zlatých stránkach?

Rýchlo to zmeňte

alebo volajte

02/501 02 888