Čo je EIA – proces posudzovania vplyvov na životné prostredie

Čo je EIA – proces posudzovania vplyvov na životné prostredie

EIA (Environmental Impact Assessment) patrí medzi hlavné nástroje medzinárodnej environmentálnej politiky, zamerané na trvalo udržateľný rozvoj. Účelom EIA je posudzovať vplyvy na životné prostredie a zabezpečiť čo najvyššiu úroveň jeho ochrany. Posudzujú sa aj vplyvy na verejné zdravie či kultúrne pamiatky, ako aj prevádzka zámeru, jeho realizácia a likvidácia.

Akú úlohu má EIA

EIA ako proces posudzovania vplyvov na životné prostredie má štyri základné úlohy. Prvou je zistenie, opísanie a následné vyhodnotenie nepriamych aj priamych vplyvov navrhovaných činností na životné prostredie. Druhou úlohou je objasnenie a porovnanie výhod a nevýhod navrhovanej činnosti, a to vrátane ich variantov. EIA taktiež určuje opatrenia, ktorých úlohou je zabrániť, resp. zmierniť mieru znečistenia alebo poškodzovania životného prostredia. Medzi úlohy EIA patrí aj vytvorenie odborného podkladu na vydanie rozhodnutia o povolení činnosti (podľa osobitných predpisov). EIA sa v rámci posudzovania riadi niekoľkými právnymi predpismi, z ktorých možno spomenúť zákon č. 24/2006 Z. z. o posudzovaní vplyvov na životné prostredie či vyhlášku ministerstva životného prostredia č. 113/2006 Z. z, ktorá upravuje podrobnosti o odbornej spôsobilosti na účely posudzovania vplyvov na životné prostredie. EIA štandardne prebieha v nasledujúcej postupnosti – zámer, určenie časového harmonogramu a rozsahu hodnotenia, vyhotovenie správy o hodnotení a jej verejné prerokovanie, odborný posudok a záverečné stanovisko.

Účastníci posudzovania EIA

Proces EIA zahŕňa vzájomnú kooperáciu viacerých účastníkov. Príslušným orgánom je Ministerstvo životného prostredia SR, príp. okresný úrad životného prostredia, ktorých osloví navrhovateľ. Medzi ostatné subjekty, ktorých sa EIA týka, možno zaradiť rezortný orgán (do jeho pôsobnosti patrí navrhovaná činnosť) a povoľujúci orgán (obec/orgán štátnej správy príslušný na vydanie rozhodnutia o povolení navrhovanej činnosti podľa istých predpisov). Je dôležité rozlišovať dotknutý orgán (jeho súhlas, stanovisko či vyjadrenie podmieňujú povolenie navrhovanej činnosti) a dotknutú obec (na jej území má byť realizovaná činnosť alebo ide o obec, ktorej územie môže byť zasiahnuté). V rámci posudzovania vplyvov na životné prostredie EIA vystupujú aj účastníci ako verejnosť, zainteresovaná verejnosť (má/môže mať záujem na postupoch environmentálneho rozhodovania), odborne spôsobila osoba na posudzovanie vplyvov na životné prostredie a ostatní účastníci – odborníci z oblastí vedy, techniky a pod. Proces EIA tvorí zisťovacie konanie a povinné hodnotenie, ktoré pozostávajú z viacerých špecifických činností.

Hlavnou činnosťou ENEX consulting je poradenstvo, konzultačná a posudková činnosť v oblasti environmentálnej legislatívy. Dominantnou oblasťou je spracovanie dokumentácie a riadenie schvaľovacích procesov EIA v zmysle zákona o posudzovaní vplyvov na životné prostredie EIA a SEA, ako aj spracovanie dokumentácie a outsourcing v oblasti odpadov, ovzdušia, vody, IPKZ, audit ŽP a i.

Ľ. Stárka 2513 /26A 91105 Trenčín
tel.: +421322862110

Vaša firma ešte nie je v
Zlatých stránkach?

Rýchlo to zmeňte

alebo volajte

02/501 02 888