Na čo slúži tribotechnická diagnostika olejov a aký je jej zmysel

Na čo slúži tribotechnická diagnostika olejov a aký je jej zmysel

Tribotechnická diagnostika olejov je založená na analýze použitého oleja. Vychádza z toho, že olej po istej dobe užívania odráža stav daného zariadenia aj podmienky jeho prevádzky. Prevádzkový olej je teda adekvátnym ukazovateľom o miere a režime opotrebovania stroja a zároveň spresňuje prognózy jeho znehodnotenia či dokonca havarijného stavu.

Čo je tribotechnická diagnostika olejov

Tribotechnická diagnostika olejov vychádza z tribotechniky. Ide o vedný odbor, ktorý sa zaoberá mazacími prostriedkami a zariadeniami, ako aj pracovnými postupmi mazania, teda záležitosťami spojenými s riešením problémov v oblasti opotrebovania, trenia a mazania. Tribotechnická diagnostika sa rozdeľuje na dve základné oblasti – tribotechnická diagnostika zariadení a už spomínaná tribotechnická diagnostika olejov, ktorá využíva olej ako informačný prostriedok na zisťovanie stavu príslušného zariadenia, ako aj vlastností oleja. Dôvod je prostý – predpokladom dlhodobej a spoľahlivej prevádzky stroja je predsa prevencia pred odstraňovaním poruchovosti. Vo všeobecnosti je tribotechnická diagnostika olejov založená na sledovaní priebehu starnutia oleja. Jej cieľom je posúdenie veľkosti zmeny intenzity a stupňa degradácie oleja na zmenu úžitkových vlastností konkrétneho zariadenia, a teda aj schopnosti oleja zabezpečiť jeho bezporuchovú prevádzku.

Tribotechnická diagnostika olejov šetrí stroje i financie

Tribotechnická diagnostika olejov má byť realizovaná v akreditovanom laboratóriu, ktoré sleduje a analyzuje kvalitu oleja a jeho vlastnosti, príp. signalizuje znehodnotenie oleja cudzou substanciou. Tribotechnická diagnostika olejov – ropných produktov (turbínové, motorové, hydraulické a iné oleje) hodnotí aj vlastnosti ako kinematická viskozita, farba, číslo kyslosti a alkality, bod vzplanutia, obsah vody či mechanických nečistôt, obsah oxidačných produktov, množstvo oterových kovov a kremíka a iné. Tribotechnická diagnostika olejov má obrovský zmysel, keďže napomáha k vytvoreniu obrazu o technickom stave olejov i celého systému – strojov, prístrojov, zariadení. Odobratá vzorka musí pozostávať z priemerného zloženia používaného maziva/oleja v konkrétnom zariadení. Na záver je potrebné dodať, že tribotechnická diagnostika olejov vplýva aj na zvyšovanie prevádzkovej bezpečnosti strojov a na znižovanie nákladov na ich údržbu či opravu, ako aj na menšiu spotrebu mazív, energií i konštrukčných materiálov. Tak v značnej miere eliminuje zbytočné náklady.

Tribotechnická diagnostika olejov a zariadení patrí k hlavnému zameraniu spoločnosti InterTriboDia, s. r. o v Tlmačoch. Sme akreditovaným skúšobným laboratóriom, ktoré ponúka analýzy ropných produktov a stanovanie technickej činnosti. Realizujeme aj rôzne kurzy a školenia. Do nášho portfólia spadá aj poradenstvo, technická čistota komponentov a certifikácia v oblastiach tribotechník a tribodiagnostík. Kontaktujte nás pre viac informácií.

Francúzska 9 935 21 Tlmače
tel.: +421918990574

Vaša firma ešte nie je v
Zlatých stránkach?

Rýchlo to zmeňte

alebo volajte

02/501 02 888