Ako fungujú plastické mazivá?

Ako fungujú plastické mazivá?

Mazivá sú pre správnu funkciu ložísk nevyhnutné. Dokonalé ložisko by bolo ložisko bez maziva. Mazivo je potrebné k oddeleniu valivých telies od obežných dráh tak, aby nedošlo k poškodeniu vplyvom mikropreklzovania. Mazivá sú používané k ochrane i pre zaistenie správneho fungovania ložísk bez ich predčasného poškodenia, opotrebovania či straty akostných vlastností. Pokiaľ chcete aby ložisko správne fungovalo, kvalitné mazivo je nevyhnutné.

Akú životnosť majú plastické mazivá?

Plastické mazivá sú charakteristické obmedzenou životnosťou, ktorá je vo všeobecnosti kratšia ako trvanlivosť ložiska. Životnosť plastického maziva má často rozhodujúci vplyv na prevádzkovú trvanlivosť ložiska. Mazanie plastickým mazivom je zároveň veľmi zložitým procesom a v súčasnosti fyzikálny model pre predpovedanie životnosti plastického maziva nie je k dispozícii.

Jedno je však isté, a to že bez kvalitného maziva sa ložiská opotrebujú veľmi rýchlo, a tiež nemusia správne plniť svoju funkciu. Výber kvalitných mazív by tak mal byť prioritou, nakoľko výmena ložísk pri ich opotrebovaní je podstatne finančne náročnejšia než správna starostlivosť o ložiská vhodnými mazivami. Je tiež dôležité zvoliť vhodné mazivo pre konkrétny typ ložísk, nie pre všetky ložiská sa odporúča používať rovnaké mazivo. S výberom vhodného maziva pre konkrétny druh ložísk sa poraďte s výrobcom alebo predajcom mazív, ktorý vám nielen poradí s výberom, ale i pomôže so správnym nanášaním či pravidelným používaní maziva.

Čo je to fyzika mazanie plastickým mazivom a prečo je dôležitá?

Pochopenie fyzikálnych a chemických procesov pri mazaní plastickým mazivom má zásadný význam pre predpovedanie výkonnosti plastického maziva v ložisku. Pravidelne prebieha testovanie plastických mazív za konkrétnych prevádzkových podmienok, aj keď dosiahnutie ideálnych či totožných podmienok s prevádzkami je priam nemožné. Najčastejšie sú tak mazivá testované pri vysokých teplotách, vysokých otáčkach a podobných náročných podmienkach tak, aby sa čo najdôveryhodnejšie priblížili reálnym podmienkam, ktorým bude mazivo vystavené.

Výkonnosť plastického maziva závisí nielen od jeho vlastností, ale tiež od vnútornej geometrii príslušného typu ložiska. Aj u jednotlivých typov ložísk sa prejavuje závislosť na vnútornú geometriu predovšetkým vplyvom vnútorných rozmerov, riešenia tesnenia, usporiadania a materiálu klietky. Správna a detailná fyzika mazania plastickým mazivom je tak nevyhnutná. Pre viac informácii neváhajte kontaktovať výrobcu alebo predajcu ložísk či mazív, ktorý vám podajú všetky detailné informácie.

Spoločnosť Reling Trnava je autorizovaný predajca širokého portfólia produktov určených pre rôzne oblasti využitia. Nájdete tu produkty od viacerých svetových značiek a široký výber kvalitných ložísk. Ponúkame vám výber zo sortimentu mazív a mazacej techniky, ako i poradenstvo pri výbere. Neváhajte nás kontaktovať.

Osadná 11 91702 Trnava
tel.: +421335532361

Vaša firma ešte nie je v
Zlatých stránkach?

Rýchlo to zmeňte

alebo volajte

02/501 02 888