Prečo poistenie vozidla neodignorovať a čím ho doplniť

Prečo poistenie vozidla neodignorovať a čím ho doplniť

Ak máte v garáži auto, podľa zákona musíte mať uzatvorené povinné zmluvné poistenie vozidla, ktoré zahŕňa zodpovednosť za škodu spôsobenú jeho prevádzkou. Okrem toho je vhodné staviť aj na havarijné poistenie a doplnkové pripoistenie. Sú komerčné a dobrovoľné, a poisťovne ponúkajú ich rôzne verzie. To znamená, že si môžete navoliť kombináciu rizík, voči ktorým chcete byť chránení.

Povinné poistenie vozidla

Mať uzatvorené povinné zmluvné poistenie vozidla je zákonnou povinnosťou a jeho cieľom je pokryť škody, ktoré spôsobil vodič poisteného auta na zdraví aj na majetku účastníkov poistnej udalosti. Takéto poistenie vozidla sa viaže na vzniknutú škodu. Väčšina majiteľov áut chce ochrániť aj vlastné auto, a tak uzatvára i havarijné poistenie vozidla. To totiž hradí škody, ktoré vznikli na vašom automobile (vlastným alebo cudzím zavinením). Havarijné poistenie vozidla teda slúži na opravu automobilu, príp. kúpu nového. Dnes sa havarijné poistenie vozidla zvykne uzatvárať pri kúpe nového auta. K dôvodom patrí pocit zodpovednosti a ochrany majetku i povinnosť zo strany financujúceho partnera, ak nakupujete auto na lízing či na splátky. Jeden príklad na ilustráciu rozdielu: Zavinili ste nehodu a poškodili ste vaše auto aj auto pána XY. Povinné zmluvné poistenie vozidla zaručuje, že poisťovňa za vás zaplatí iba škodu, ktorú ste pánovi XY spôsobili. Havarijné poistenie vozidla znamená, že poisťovňa vám preplatí škodu, ktorú ste spôsobili na vlastnom aute. Rozdiel je zrejmý, že?

Poistenie vozidla a jeho pripoistenia

Poisťovne ponúkajú rôzne druhy pripoistenia, vďaka ktorým bude poistenie vozidla účelnejšie. K najčastejším patrí pripoistenie úrazu posádky (v prípade smrti alebo trvalých zdravotných následkov), poškodenia či zničenia čelného skla, priameho stretu zo zverou či rozšírenej asistencie – to sa odporúča najmä vodičom z povolania či tým, ktorí auto denne využívajú, príp. často s ním jazdia do zahraničia. Niektoré poisťovne v rámci neho ponúkajú napríklad náhradné vozidlo či zabezpečenie leteniek v prípade nehody či poruchy, zošrotovanie auta pri jeho totálnom zničení, odtiahnutie poškodeného auta na opravu či zabezpečenie jeho vrátenia do vlasti v prípade nemožnosti opravy. Poistenie vozidla je možné doplniť aj pripoistením živlu. Ide o doplnkové poistenie vozidla, ktoré chráni vaše auto pred bleskom, víchricou, krupobitím, pádom stromov či skál, zosuvom pôdy i povodňou. Vodiči si obľúbili aj poistenie vozidla doplnené pripoistením výtlku, týkajúce sa diskov, pneumatík aj puklíc.

Expertov na poistenie vozidla, osôb, majetku a ciest nájdete v P.L.S., s. r. o. v Dunajskej Strede. Ponúkame sprostredkovanie poistenia, úverov a leasingu.

Hlavná 21 /1 92901 Dunajská Streda
tel.: +421315524737

Vaša firma ešte nie je v
Zlatých stránkach?

Rýchlo to zmeňte

alebo volajte

02/501 02 888