Prečo je BIM projektovanie prelomovým bodom pri projektovaní?

Prečo je BIM projektovanie prelomovým bodom pri projektovaní?

BIM projektovanie v anglickom preklade Building Information Modeling je vlastne informačným modelom budovy, ktorý ponúka jedinečnú možnosť spracúvania a vytvárania dát o budove v období celého jej životného cyklu. BIM projektovanie je označované aj ako prelomový bod projektovania v posledných rokoch, pretože prináša výrazné úspory a dokázateľné výsledky v investíciách. BIM projektovanie by ste mali zvážiť pri plánovaní akejkoľvek výstavby.

Ako funguje BIM projektovanie?

Vďaka BIM projektovaniu je zabezpečená maximálna presnosť a kvalita projektu s elimináciou koordinačných alebo priestorových chýb, nakoľko takéto projektovanie vlastne simuluje reálnu výstavbu. Už v prípravných fázach projektovania je tak možné získať dôležité informácie z modelu stavby v 3D rozložení, ako napríklad objemové či plošné rozmery stavby. Pre investorov je tak zabezpečený lepší dohľad nad priebehom stavby v podobe virtuálnych obhliadok 3D modelov. Tam kde by ste možno museli zapojiť len predstavivosť o konečnom výsledku projektu, BIM projektovanie prináša efektívne riešenie v podobe reálnych predstáv, ktoré môžete podľa potrieb upravovať alebo doplňovať. S BIM projektovaním by ste sa mali obrátiť na profesionálov.

Aké sú hlavné výhody BIM projektovania?

Kvalitným BIM projektovaním je možné lepšie zapracovať dôležitý priestorový manažment, ktorý je nevyhnutný pre efektívne využívanie plôch, čím zároveň šetrí náklady na realizáciu a zefektívňuje využiteľnosť investičného zámeru. Ďalším benefitom je aj zvýšenie transparentnosti a zjednodušený prístup k informáciám počas rozhodovania v jednotlivých etapách výstavby.

Chceli by ste sa prechádzať budovou ešte pred samotnou realizáciou? Aj o to sa postará BIM projektovanie. 3D priestorová prezentácia vám umožní virtuálne sa prechádzať budovou počas celého priebehu projektovanie. 3D modul stavby lepšie zobrazí budúci vzhľad budovy, a tak je možné vhodne zadefinovať požiadavky aj na použitie materiálov, ekonomické nároky či samotné architektonické riešenie a vzhľad budovy. Výpočty nákladov a vstupných investícií sú vždy aktualizované v reálnom čase. Čo umožňuje efektívnejšie prispôsobiť analýzy budovy z rôznych hľadísk. Dôležité je zároveň šetrenie času, ktoré BIM projektovanie prináša. Výkresy v 2D môžu byť nezrozumiteľné na pochopenie, preto sa pri realizácii často natrafí na skryté detaily, ktoré treba prerábať. BIM projektovanie na to pamätá hneď na začiatku, preto s ním ušetríte čas a zároveň aj peniaze.

JEGON, s.r.o. vám ponúka profesionálne BIM projektovanie, ako aj návrhy interiérov, architektonické návrhy či vizualizácie s možnosťou prezerania 3D modelu a množstvo ďalších činností architektonickej kancelárie. V prípade akýchkoľvek otázok nás neváhajte kontaktovať. Tešíme sa na spoluprácu s vami.


Š. Kukuru 1102 /12 07101 Michalovce
tel.: +421566433457

Vaša firma ešte nie je v
Zlatých stránkach?

Rýchlo to zmeňte

alebo volajte

02/501 02 888