Čo zahŕňa realizácia verejného osvetlenia?

Čo zahŕňa realizácia verejného osvetlenia?

Realizácia verejného osvetlenia je špecifický proces, pri ktorom sa musí dbať o dodržanie všetkých detailov podľa najnovších noriem. Vďaka normám, ktoré musí verejné osvetlenie spĺňať, je oveľa efektívnejšie, eliminuje svetelné šumy a znečistenia, napomáha k bezpečnosti na cestných komunikáciách a popri ďalších výhod je pre mesto alebo obec úspornejšie, oproti pôvodným osvetleniam.

Realizácia verejného osvetlenia prispôsobená úžitkovosti

Oproti starším normám, v ktorých sa dbalo viacmennej len na druh cestnej komunikácie, v najnovších normách vstupuje do konečnému návrhu verejného osvetlenia viacero faktorov. Do úvahy sa berú činitele ako: určenie hlavných užívateľov komunikácie a zmeranie ich príznačnej rýchlosti, umiestnenie komunikácie, hustota premávky a počet križovatiek, vysoká nehodovosť úseku či hroziace nebezpečenstvo v okolí, ale aj jej využitie na parkovanie či iné účely.

Dôležité je podotknúť, že pri realizácii verejného osvetlenia je výber triedy naozaj kľúčový. Dochádza tak k zabezpečeniu plynulej a bezpečnej premávky a zároveň ušetrí náklady na jeho prevádzku. Hospodárnym využitím energie sa dá predísť nadbytočnému osádzaniu osvetlenia či presvetľovaniu menej frekventovaných komunikácií.

Typy verejného osvetlenia

V súčasnosti svetovo najrozšírenejším typom svetiel sú sodíkové výbojky. Charakteristická je ich oranžová farba, ktorú im dodáva sodík a ich vysoká svetelná účinnosť. Za zmienku stojí ich dlhá životnosť, zhruba 16 tisíc hodín a pomerne nízka cena. Nahradili najmä v minulosti používané ortuťové výbojky, charakteristické zelenkavým či modrastým svetlo.

Populárne sú aj svetelné diódy alebo inak LED svetlá. Pri ich zavádzaní sa odporúča postupovať na základe profesionálne vypracovaného projektu. Ekonomicky sú veľmi výhodné, avšak ak by ste vymieňali len svietidlá nie celý systém osvetlenia, výmena sa nemusí vyplatiť. Pri zavádzaní LED osvetlenia najčastejšie prebieha jeho kompletná rekonštrukcia.

Nevyhnutnosť kvalitného osvetlenia

Osvetlenie je počas večerných hodín, tmavých dní alebo pri zlom počasí neodmysliteľnou súčasťou miest a obcí. Verejné osvetlenie je zároveň službou pre verejnosť a pri jeho zavádzaní či rekonštrukcii treba zabezpečiť funkčnosť a účelovosť. V tejto oblasti je najlepšie obrátiť sa na profesionálov.

Spoločnosť ASEMID TN, s.r.o. ponúka komplexné riešenia pri realizácii, dodaní, rekonštrukcii a údržbe verejného osvetlenia miest a obcí, vrátane stavebných prác. Zabezpečuje realizáciu osvetlených prechodov pre chodcov alebo slepeckých bezbariérových prechodov so špeciálnymi prvkami. Naši kvalifikovaní zamestnanci radi odpovedia a poradia v prípade akýchkoľvek otázok.

Vážska 2 91105 Trenčín
tel.: +421905406556

Vaša firma ešte nie je v
Zlatých stránkach?

Rýchlo to zmeňte

alebo volajte

02/501 02 888