Kokilové odliatky pre veľkosériovú aj malosériovú výrobu

Kokilové odliatky pre veľkosériovú aj malosériovú výrobu

Kokilové odliatky vznikajú na základe kokilového odlievania, na ktoré sú kladené isté nároky. Dôraz je najmä na profesionalitu a precíznosť práce, vyškolený personál a prvotriedne konštrukčné mechanizmy. Súhra týchto faktorov vyustí do finálneho produktu, ktorým sú kokilové odliatky, obľúbené v doprave, energetike, strojárstve či elektrotechnike a spĺňajúce požadované kvalitatívne štandardy.

Kokilové odliatky a kokily

Pri vysvetlení pojmu kokilové odliatky je potrebné ozrejmiť, čo sú vlastne kokily. Ide o trvalé formy vyznačujúce sa vysokou tepelnou vodivosťou, tuhosťou, pevnosťou, poddajnosťou a nulovou priedušnosťou. Sú vyrábané najmä z liatiny, ocele, medi či hliníka. Ich konštrukcia závisí od tvaru a polohy odliatku vo forme a má spĺňať niekoľko požiadaviek ako ľahké a zároveň spoľahlivé založenie jadier do formy, kontrolované plnenie formy taveninou a jej usmernené tuhnutie, spoľahlivý únik plynov a zachytenie nečistôt. Na povrch formy sa ešte pred začiatkom liatia nanáša ochranný povlak, aby sa kokilové odliatky neprilepili na povrch formy a minimalizovalo sa trenie či nebodaj poškodenie pri vyberaní. Kokilové odliatky sa vyrábajú zo širokej škály materiálov, k najpoužívanejším patrí mosadz, bronz, meď a hliník. Kokilové odliatky vznikajú na základe procesu kokilového odlievania, ktoré vyžaduje precíznu prácu, detailný prístup, prvotriednu obsluhu a riadenie strojov aj splnenie náročných požiadaviek na konštrukčné diely. Výsledkom sú optimálne kokilové odliatky podľa potreby.

Kokilové odliatky a ich využitie

Kokilové odliatky sú vhodné snáď do všetkých priemyselných oblastí, kde sa vo veľkej i menšej miere využívajú kovové súčiastky. Bez ohľadu na to, či ide o malé firmy alebo obrovské strojárske koncerny. K najčastejším odvetviam, kde kokilové odliatky nachádzajú svoje uplatnenie a využitie, patrí strojárstvo, automobilový a železničný priemysel, energetika a elektrotechnika či telekomunikácie. A to bez ohľadu na to, či ide o veľkosériovú alebo malosériovú výrobu. Faktom je, že kokilové odliatky dosahujú vysoké hodnoty mechanických vlastností, a to vďaka rýchlejšiemu ochladzovaniu roztaveného kovu v kokile, ktoré vedie k jeho rýchlejšiemu tuhnutiu. Výsledkom sú kokilové odliatky s vysokou hustotou zlatiny, dosahujúcou vynikajúce hodnoty pevnosti. Kokilové odliatky sa vyznačujú aj výbornou kvalitou povrchu a stabilitou i dôslednou presnosťou svojho tvaru aj rozmerov.

V prípade záujmu o kokilové odliatky, pieskové formy a jadrá, ale i hliníkové odliatky vyhľadajte profesionálov, ku ktorým sa radí aj firma Illichmann Castalloy, s. r. o. zo Žarnovice. Pre bližšie informácie nás kontaktujte telefonicky.

Partizánska 871 /81 96681 Žarnovica
tel.: +421456830333

Vaša firma ešte nie je v
Zlatých stránkach?

Rýchlo to zmeňte

alebo volajte

02/501 02 888