Na čo slúžia silážne vaky a aké sú ich prednosti

Na čo slúžia silážne vaky a aké sú ich prednosti

Silážne vaky pozná každý správny a zodpovedný poľnohospodár. Ich úlohou je zabezpečiť konzervované a šťavnaté krmivo pre hospodárske zvieratá po celý rok, obzvlášť v chladnejších mesiacoch. Kvalitné silážne vaky sú totiž schopné konzervácie, ktorá uchová potrebné vitamíny a prospešné živiny v siláži (s minimálnou stratou). To nemalou mierou prispieva k hodnotnejšiemu krmivu, čo sa pozitívne premietne aj na zdraví zvierat.

Silážne vaky ako efektívny systém skladovania krmiva

Silážne vaky predstavujú pokrokovú skladovaciu technológiu, vďaka ktorej je možné zachovať vyššiu kvalitu krmiva a jeho nutričné aj energetické hodnoty. Mnohí hospodári potvrdzujú, že silážne vaky sú efektívne aj z logistického hľadiska – obzvlášť v porovnaní s lisovaním krmiva – keďže šetria čas aj vynaloženú energiu. Postupne nahrádzajú zaužívané, avšak pomerne náročné a menej efektívne, systémy skladovania krmiva vo forme sila alebo silážnej jamy. Aj keď sú silážne vaky vyrobené z odolných materiálov, nezaškodí poistka eliminujúca riziko poškodenia vo forme krycích sietí. Ide o overený spôsob ochrany siláže pred zvieratami, najmä vtákmi a divokou zverou. Siete sú zvyčajne vyrobené z pevného pleteného vlákna vyznačujúceho sa optimálnou ochranou a odolnosťou voči poveternostným podmienkam, čo prispieva k ich dlhej životnosti. Štruktúra mriežky je navrhnutá tak, aby bolo umožnené odtekanie dažďovej vody a zaistená eliminácia vplyvu vetra. Sieť (a teda aj silážne vaky) je zároveň odolná voči napadnutiu plesní či chemikálií.

Vynikajúca odolnosť silážnych vakov

Aby silážne vaky splnili svoj účel, odporúča sa počas prvých dní odvetrávať silážne plyny, a to prostredníctvom špeciálnych ventilov. Ako už bolo spomenuté, štandardne sú silážne vaky vyrobené z pevnej a elastickej fólie, ktorá je podrobená náročným testom kvality. Odolá výčinom počasia a zároveň je pomerne náročné poškodiť ju. Každopádne, ak sa vak predsa len roztrhne, nemusíte ho vyhadzovať. Opravíte ho špeciálnou PVC páskou. V súčasnosti medzi najpopulárnejšie patria PE silážne vaky (v rôznych rozmerových prevedeniach), ktoré zaistia minimálne strany. To znamená, že vďaka svojmu hermetickému uzavretiu zabránia prístupu kyslíku a udržia potrebnú vlhkosť siláže. Je niekoľko spôsobov, ako možno silážne vaky dobre uzavrieť. Prvým je polyfastener (zips), ktorý umožňuje naplniť do vakov viac materiálov, druhým najčastejšie využívaným je prihrnutie vaku hlinou či zvyšným silážovým materiálom. Tento spôsob však nie je veľmi odporúčaný. Hrozí riziko prieniku vzduchu do vaku, do ktorého sa zároveň vmestí menej materiálu.

Kvalitné silážne vaky, ktoré spoľahlivo uskladnia krmivo počas celého roka, nájdete v ponuke firmy EURO BAGGING, s. r. o. Svoju činnosť sústreďujeme aj na predaj strojov na skladovanie krmív. Naše portfólio taktiež zahŕňa senážne lisy, mobilné mačkače zrna a kompostovacie stroje.  Pôsobíme vo viac ako 35 krajinách po celom svete.

Vašinova 61 94901 Nitra
tel.: +421903633517

Vaša firma ešte nie je v
Zlatých stránkach?

Rýchlo to zmeňte

alebo volajte

02/501 02 888