Čo sú náboje do zbraní a aký je princíp ich fungovania

Čo sú náboje do zbraní a aký je princíp ich fungovania

Zbrane a náboje sú vo svojej podstate nebezpečné a vyžadujú si veľké sústredenie pri manipulácii. Preto pri ich používaní musíte byť maximálne sústredení a dokonale oboznámení s pravidlami a podmienkami streľby. Nesprávne zaobchádzanie môže spôsobiť zranenie či dokonca úmrtie. Aktuálne je známych niekoľko druhov zbraní – brokové, guľové, vojenské či historické. Každá z nich je odlišná z hľadiska konštrukcie a vyžaduje si špeciálne náboje.

Ako náboje fungujú

Zákon o strelných zbraniach a strelive (190/2003 Z. z.) definuje náboj ako celok určený na vkladanie (nabíjanie) do palnej zbrane. Každý náboj má štyri súčasti – nábojnica, prahová náplň, zápalka a strela. Ako vlastne náboje v zbrani fungujú? Po vložení nábojov a stlačení spúšte dochádza k úderu zápalníka o zápalku náboja. Tá sa postará o zapálenie náplne (pušného prachu) v nábojnici. Horením vznikne obrovský tlak plynov, ktorý musí niekam uniknúť. A keďže pred strelou v nábojnici nie je žiadna prekážka, tak spomínaný tlak plynov tlačí na strelu a následne ju vystrelí cez hlaveň. Rýchlosť strely sa mení v závislosti od viacerých faktorov, k tým najvýraznejším patrí odpor vzduchu, poveternostné podmienky (najmä vietor) a, samozrejme, gravitácia.

Náboje a ich delenie

Asi najrozšírenejšou skupinou nábojov v ručných, krátkych a palných zbraniach, ktoré využíva väčšina bezpečnostných a policajných zložiek, sú pištoľové náboje. Sú obľúbené aj pri tréningoch či športovej streľbe. Už je na zvážení každého strelca, akému druhu nábojov dá prednosť a ktoré najviac vyhovujú jeho zbrani. Na šport i lov sú vhodné aj guľové náboje rôznych kalibrov. K zbraňovej klasike patria revolvery, ktorých voľnočasové používanie umocnili o. i. aj staršie filmy. Samotné nabíjanie, príprava k streľbe a vyberanie vystrelených nábojníc z bubna revolveru možno považovať za istý rituál. Revolverové náboje sú charakteristické prečnievajúcim okrajom dna nábojnice. Brokové náboje s hromadnou strelou majú guľovitý tvar a ich základnou charakteristikou je, že jednu strelu tvorí množstvo brokov rovnakého priemeru. Broky sú štandardne oceľové, príp. gumové. Brokové náboje s jednotnou strelou majú často valcovitý a kužeľovitý tvar. Nezabudnite, že do každého typu zbrane patrí aj istý typ nábojov.

Palkó, s.r.o. je dovozcom a dodávateľom streliva a príslušenstva. Je oficiálnym dovozcom a predajcom talianskej firmy Fiocchi Munizioni na Slovensku. Ponúkame pištoľové, revolverové, guľové, brokové, historické náboje, zbrane a príslušenstvo. Náš sortiment nájdete v partnerských predajniach poľovníckych potrieb.


Obrancov Mieru 9 04501 Moldava nad Bodvou
tel.: +421917189461

Vaša firma ešte nie je v
Zlatých stránkach?

Rýchlo to zmeňte

alebo volajte

02/501 02 888