Prečo je bavlna taký výborný materiál?

Prečo je bavlna taký výborný materiál?

Bavlna ako materiál na výrobu rôznych textilných produktov je ideálnou voľbou. V afrických končinách nazývajú bavlnu tiež ako „biele zlato“ a to najmä preto, že miestnym ľuďom neustále zabezpečuje prácu. Je to taktiež vďaka jej popredným vlastnostiam, akými sú napríklad mäkkosť či dlhodobá trvácnosť. V článku si prečítate, kde sa bavlna vlastne vzala a aké sú jej popredné vlastnosti a výhody.

História a výskyt bavlny

Bavlna sa vyskytuje na svete už niekoľko tisícročí, takže má za sebou bohatú históriu. Úplne prvá zmienka o bavlne dokonca pochádza z roku 1500 pred Kristom z Indie, kde ju tiež nazývali „stromová vlna“. Dôvodom tohto názvu je jej výskyt vo vysokých kríkoch bavlníka. Je bežné, že tento krík dorastá až do výšky stromu a práve v jeho plodoch pripomínajúcich vlašské orechy následne dozrieva bavlna v bielych chumáčoch.

Do Európy sa bavlna dostala približne v 9. storočí, kedy ju priviezli arabskí kupci. Celosvetovo známa sa bavlna stala niekedy v 16. storočí. V súčasnosti tvorí bavlna a bavlnená látka až 50% všetkých vyrábaných textílií. O popularite bavlny tak nemožno pochybovať, keďže je v súčasnosti stále najvýznamnejší zdroj prírodného vlákna.

Bavlna a jej výhody

Jednou z popredných výhod bavlny je fakt, že je ako prírodná látka spomedzi všetkých ponúkaných na trhu najmenej škodlivá pre naše telo i životné prostredie. Keďže je bavlna prírodnou látkou – je hypoalergénna a nespôsobuje telu žiadne alergie či podráždenia kože. Oproti syntetickým materiálom bavlna nezapácha – ani keď sa človek spotí v bavlnenom oblečení. Jej ďalšou obrovskou výhodou je priedušnosť bavlneného materiálu.

Bavlna a textilné výrobky z bavlny sú príjemne mäkké a jemné na dotyk. Práve táto vlastnosť bavlny zaručuje, že vám vaša posteľná bielizeň, pyžamo či župan poskytnú maximálny komfort. Na rozdiel od lacných materiálov je bavlna nie len mäkká a príjemná na dotyk, ale tiež vysoko trvácna. Dobre utkaná bavlnená látka vám vydrží viac ako zopár otočení práčky. Dobre znáša pranie i žehlenie aj na vyššom stupni, pričom nestratí ani svoju farbu, ani elasticitu. Môžete si byť istí, že textilné produkty z bavlny sa vám len tak ľahko nevyťahajú.

Ak radi šijete a zvažujete práve bavlnu, určite vás nesklame. V súčasnosti nájdete metrový textil z bavlny v rôznych dizajnoch či farebných prevedeniach. Šitie z bavlny navyše zvládne aj úplný začiatočník Spoločnosť Anjel – metrový textil vám ponúka kvalitný metrový textil a predaj látok podľa vašich predstáv. Naša textilná galantéria sa nachádza v Bratislave, ale tiež v mestách Martin, Zvolen, Michalovce či Humenné. Ak hľadáte kvalitné látky, neváhajte a navštívte našu stránku, alebo nám napíšte.

Námestie osloboditeľov 20 04001 Košice
tel.: +421915843197

Vaša firma ešte nie je v
Zlatých stránkach?

Rýchlo to zmeňte

alebo volajte

02/501 02 888