Strešná zeleň prinesie množstvo benefitov každému domu či chatke

Strešná zeleň prinesie množstvo benefitov každému domu či chatke

Strešná zeleň je u nás stále narastajúcim trendom. Kedysi sme strešné záhrady obdivovali najmä na cestách v zahraničí, dnes už u nás stávajú pevnou súčasťou našich obydlí. Asi jedinou nevýhodou strešnej zelene sú možno vyššie náklady, no množstvo pozitív, aké prináša, sú dostatočne presvedčivými argumentami, prečo sa strešnú zeleň oplatí doma pestovať.

Strešná záhrada

Strešná zeleň v podobe zeleného koberca rastlín mení charakter každého domu, chaty, garáže či záhradného domčeka. Nevyužitému a nevýraznému miestu dodá život a využitie doslova na počkanie. Šikovný a ostrieľaný kutil si strešnú záhradu zvládne zrealizovať sám, no je aj mnoho profesionálov, ktorí v tom majú niekoľkoročné skúsenosti a dokážu poradiť, ako zo strešnej zelene vyťažiť pre okolitú prírodu a pre bývanie čo najviac.

Strešná zeleň poteší oko

Strešná zeleň v sebe skrýva množstvo benefitov. V prvom rade má estetickú funkciu, majiteľom poskytuje miesto oddychu v krásnom a príjemnom prostredí. Strešná zeleň slúži ako prirodzená klimatizácia domu, garáže či záhradnému domčeku, keďže znižuje teplo, ktoré naň dopadá. Objekt chráni pred slnečným žiarením, ktoré zvykne krytinu rýchlejšie opotrebovávať. Dá sa povedať, že je menším ekosystémom, ktorý prispieva celému svojmu okoliu - flóre i faune.

Výhody strešnej zelene

Strešná zeleň má aj mnohé ďalšie výhody. Nepohlcuje len teplo, ale aj nadmerný hluk okolia a prachové častice. Pohlcuje oxid uhličitý a ako relevantný zdroj rastlinstva produkuje kyslík. Samostatnou kapitolou je tvorba malého dažďového cyklu, keďže strešná záhrada dokáže zadržiavať dažďovú vodu, čím vytvára podporu pre miestnu mikroklímu.

Strešná zeleň sa oplatí

Ako sme spomenuli, strešná zeleň svojim vlastným ekosystémom eliminuje vysoké teploty, prach a hluk. Znižuje náklady na vykurovanie i klimatizáciu, chráni stavebnú konštrukciu, predlžuje jej životnosť a zvyšuje jej hodnotu. Na realizáciu strešnej záhrady je dobré myslieť už vo fáze projektovania bývania. Treba počítať s ťarchou špeciálnych izolačných vrstiev, substrátu a samotných rastlín, preto je statický posudok nevyhnutný.

Realizácia strešnej záhrady

Strešná zeleň sa väčšinou skladá z rôznych druhov machov, trávy, kobercových trvaliek, skalničiek či nízkych pokryvných drevín. Pokiaľ si s výberom rastlín, starostlivosťou, realizáciou či statikou nie ste istý, obráťte sa na odborníkov. Jedným z nich je spoločnosť Arbor Vitae - Arboristika s.r.o., ktorá má množstvo skúseností s tvorbou strešných, ale aj zelených fasád. Venujú sa taktiež fasádnej zeleni, ošetrovaniu stromov, presádzaniu stromov a mnohým ďalším zeleným otázkam. Práca pomocou lezeckej techniky im je blízka.

Strešná zeleň je oázou pokoja a oddychu pre každého jej majiteľa. Ak uvažujete nad jej realizáciou, odborníci v Arbor Vitae - Arboristika s.r.o. vám budú vedieť pomôcť v každej oblasti, ktorú si strešná zeleň vyžaduje.


Royova 2 83101 Bratislava III
tel.: +421905421966

Vaša firma ešte nie je v
Zlatých stránkach?

Rýchlo to zmeňte

alebo volajte

02/501 02 888