Záhrada snov – ako ju dosiahnuť?

Záhrada snov – ako ju dosiahnuť?

Záhrada je snáď pre každého miestom aktívneho či pasívneho oddychu, pokoja a relaxu. Záhrada môže byť plná ovocných stromov, ktoré vám v teplejších mesiacoch poskytnú úrodu alebo nádherných kvetov, ktoré potešia a krásne rozjasnia celkovú atmosféru. Staviť môžete aj na okrasné kríky či menej náročné dreviny a užívať si tak oázu vášho pokoja bez väčšej námahy. Ak túžite po záhrade vašich snov, prečítajte si zopár našich tipov a trikov.

Predstava a návrh o vašej záhrade

Výhodou vlastnej záhrady je možnosť pretvoriť ju presne na mieru našich potrieb. V prvom rade je však dôležité poznať vlastné predstavy a očakávania, ktoré od záhrady máte. Chcete záhradu využívať na aktívne záhradkárčenie a zber úrody? Alebo vám viac vyhovuje moderná zelená záhrada, ktorá je nenáročná na údržbu? Pred realizáciou záhrady vašich snov je dôležité nájsť odpoveď na tieto otázky.

V druhom kroku je dôležitý návrh a vizualizácia, teda ako by mala vaša budúca záhrada vyzerať. V tomto kroku je dôležité zvážiť všetky praktické aspekty, akými sú množstvo slnka v jednotlivých zákutiach záhrady, tipy rastlín, drevín či sadeníc a ich vzájomná znášanlivosť a tiež ich nároky na starostlivosť.

Taktiež je potrebné naplánovať, akými spôsobom bude vaša záhrada prepojená z interiérom vášho domu a či sa vizuálne hodí k jeho štýlu. Je váš dom skôr moderným sídlom s využitím skla, kovu či iných nadčasových materiálov? Alebo máte skôr klasický typ s drevenými prvkami? Aj tieto aspekty hrajú dôležitú úlohu pri plánovaní toho, ako bude vaša záhrada vyzerať.

Záhrada a jej časti

Záhrada s dostatočnou plochou vám ponúka široké možnosti jej využitia a taktiež možné rozdelenie na tri časti - úžitkovú, oddychovú a okrasnú. V takom prípade dosiahnete rozumný kompromis medzi možnosťou záhradkárčenia, relaxovania na terase a tiež obdivovania nádherných ruží, živých plotov či iných rastlín.

Oddychová časť záhrady býva zväčša miesto, kde sa umiestňuje posedenie, terasa, pergola či záhradný prístrešok spolu so záhradným nábytkom, vankúšmi a osvetlením. Aby ste vedeli prepojiť oddychovú časť záhrady s jej zelenším zvyškom, využiť môžete rôzne črepníkové rastliny alebo tiež balkónové stromčeky, ako napríklad rôzne citrusy, trpasličie jablone či broskyne.

Záhrada však môže byť tiež miestom pre dopestovanie vašej vlastnej úrody ovocia či zeleniny. Ak je pre vás relax znamená práve staranie sa o ovocné stromy, jahody, maliny alebo iné druhy úžitkových rastlín, určite vyčleňte vo vašej záhrade dostatočne veľkú plochu s dostatkom svetla pre úžitkovú časť záhrady.

Okrasná časť je práve tá, ktorá zaujme každú návštevu a dokonale dotvorí celkový vzhľad vašej záhrady. S trochou fantázie vytvoríte naozajstnú oázu farieb, pokoja a radosti, ktorú ocení celá rodina. Vybrať si môžete z množstva druhov okrasných kríkov, ruží či trvaliek a vytvoriť tak dokonalý súlad. Vaša záhrada bude vďaka týmto trom častiam vizuálne jedinečná, vhodná na oddych a taktiež funkčná tým, že vám poskytne úrodu.

Záhradníctvo Starkl vám ponúka široký sortiment rôznych rastlín, stromov, kvetov či kríkov. Nájdete u nás i medonosné rastliny či balkónové ovocie, citrusy, okrasné trávy a množstvo ďalších druhov vhodných do záhrady či na balkón. Neváhajte a navštívte náš eshop ešte dnes.

Senecká cesta 2553 90027 Bernolákovo
tel.: +421245944797

Vaša firma ešte nie je v
Zlatých stránkach?

Rýchlo to zmeňte

alebo volajte

02/501 02 888