Ktoré kvety sú vhodné pre interiér a ktoré naopak pre exteriér?

Ktoré kvety sú vhodné pre interiér a ktoré naopak pre exteriér?

Kvety sú nepochybne jednou z hlavných súčastí zútulnenia vášho bytu, domu, balkónu či záhrady. Ozdobia tak interiér ako aj exteriér. V dnešnej dobe nájdete na trhu naozaj širokú ponuku rôznych druhov kvetov a rastlín. Ako si však vybrať tie správne kvety do vášho interiéru či exteriéru? V našom článku vám poradíme, aké kritériá je vhodné pri výbere kvetov a rastlín zohľadniť.

Interiér či exteriér?

Na začiatku je treba si ujasniť, aký typ kvetov hľadáte a či ich domovom bude interiér alebo exteriér. Rôzne kvety rovná sa rôzne podmienky pre život. Aj keď sa niektoré exteriérové kvety dajú pestovať aj v kvetináči v pohodlí vášho domova či na balkóne, nie je to vždy pravidlom.

Do interiéru sú vhodné skôr také kvety alebo rastliny, ktoré vieme zaradiť ako neutrálne, teda bez výraznej vône. Najmä alergici či astmatici môžu mať s prenikavou vôňou kvetov problém a preto je potrebné vyberať opatrne. Populárne interiérové kvety sú najmä orchidey. Okrem toho, že sú pomerne nenáročné na pestovanie, sú tieto kvety nádherným doplnkom, ktorý určite ozvláštni každý priestor. Častým obyvateľom bytov, domov či iných interiérov sú tiež fikus, palma, kaktus, bonsai alebo rôzne sukulenty. Sukulenty sú zároveň výbornou voľbou pre interiér aj exteriér.

Ak ste skôr romantický typ, ideálne pre vás sú ruže, ktoré nádherne prevoňajú a tiež rozžiaria vašu záhradu. V ponuke môžete nájsť aj ruže ťahavé, vďaka ktorým sa vaša pergola či záhradný altánok stanú čarovným miestom pre oddych, relax a pekné zábery na rodinných oslavách. Vhodné kvety do záhrady sú tiež plamienok, ktorý zvládne prezimovanie v našich podmienkach, kvitnúce trvalky rôznych druhov či brečtan popínavý, ktorý prinesie zelenú do vašej záhrady po celý rok. Pamätajte, že s dobrým kvetináčom môžete popínavé rastliny pestovať aj v atypických podmienkach.

Ako si vybrať tie správne kvety?

Pri výbere kvetov do interiéru je potrebné uvažovať prakticky. Hlavnými kritériami sú rozloha resp. voľný priestor v interiéri, samotný dizajn interiéru, množstvo svetla či vôňa samotných kvetov a rastlín.

Medzi kvety, ktoré je možné pestovať v interiéri patrí napríklad jazmín mnohokvetý. Táto rastlina sa však vyznačuje nezameniteľnou prenikavou vôňou a preto by ste vopred zvážiť, či je to vášho príbytku vhodná.

Prečo mať doma kvety a rastliny?

Pestovanie kvetov v exteriéri prinesie vašej záhrade šmrnc a kúzlo, ktoré určite ohúri vašich blízkych či susedov. Ak radi záhradkárčite, starostlivosť o krásne kvety vám prinesie potešenie, ale tiež užitočnú psychohygienu. Ak chcete mať farebnú záhradku, ktorá vám rozjasní každý deň, kvety by v nej rozhodne nemali chýbať.

Pestovanie kvetov a rastlín priamo v interiéri prináša taktiež mnoho praktických výhod. Čerstvé kvety efektívne regulujú interiérovú vlhkosť a zároveň čistia vzduch. Okrem toho, že interiér, v ktorom sa nachádzajú kvety, pôsobí útulnejšie, množstvo zelene zmierni únavu očí a pomôže vám lepšie zrelaxovať po náročnom dni.

Spoločnosť Starkl Záhradník s.r.o. vám ponúka široký sortiment nádherných kvetov do interiéru aj exteriéru. Nájdete u nás balkónové rastliny, cibuľoviny, popínavé rastliny, ovocné stromy, ruže a rôzne doplnky a pomôcky. Neváhajte a prezrite si našu ponuku online ešte dnes, alebo nás kontaktujte.

Senecká cesta 2553 90027 Bernolákovo
tel.: +421245944797

Vaša firma ešte nie je v
Zlatých stránkach?

Rýchlo to zmeňte

alebo volajte

02/501 02 888