Čo sú to vlastne lieky na predpis?

Čo sú to vlastne lieky na predpis?

Každé lieky na predpis sa odovzdávajú na úradnom tlačive, prostredníctvom ktorého lekár ľahko komunikuje s akoukoľvek lekárňou. Lieky na predpis odovzdané na lekárskom predpise vám vydá každá najbližšia lekáreň. Avšak ako dlho dokument platí vám radi objasníme v nasledujúcom článku. Čítajte.

Ako dlho platia lieky na predpis? Vaša lekáreň vám to s radosťou objasní

Lekársky predpis obsahuje lieky na prepis, osobné údaje pacienta a informácie o lekárovi, ktorý vám lieky prepísal. To znamená, že obsahuje daný liek, počet balení a tiež aj dávkovanie. Lekáreň vás následne ľahko informuje, ako lieky na predpis požívať. Na spodnej časti nájdete pečiatku lekára a kolónku na dopísanie dátumu, kedy boli lieky na predpis vystavené. Tento dátum je teda dôležitý a podľa neho sa sleduje výdaj liekov. Podľa zákona však vedia mať lieky na predpis rôzne doby splatnosti. Záleží to od druhu liekov. Avšak pri všetkých tlačivách platí to, že dátum vystavenia liekov na predpis nie je započítataný do lehoty platnosti.

Štandardný lekársky predpis má najdlhšiu platnosť. S takýmto druhom predpisov sa stretávate najčastejšie. Väčšina liekov na predpis sa predpisuje týmto spôsobom. Táto platnosť má 7 dní, a to od vystavenia samotných liekov na predpis. V niektorých prípadoch je možné sa stretnúť aj s takzvaným výpisom lekárskeho predpisu. Takýto typ tlačiva sa vypisuje v lekárni. Služby lekárne vás radi informujú o bližších detailoch. Neváhajte sa preto opýtať a prípadne si pýtať vysvetlenie. Mali by ste vedieť všetky potrebné informácie o vašich liekoch na predpis a o ich dávkovaní či splatnosti. Lieky na predpis totiž nie je vhodné užívať dlhodobo.

S akými typmi liekov na predpis ste sa stretli práve vy?

Stretávame sa s rôznymi typmi predpisov a tiež liekov na predpis. Zväčša u antibiotík ide iba o 3 dňovú dobu splatnosti. Tieto lieky na predpis sú totiž určené na okamžitú liečbu. Oddialenie liečby môže pokojne znamenať zhoršenie vášho zdravotného stavu. Ďalej existujú recepty, ktoré majú kratšiu dobu splatnosti. Tie sú vystavené lekárom, ktorý dáva službu prvej pomoci. Tieto lieky na predpis majú dobu splatnosti iba zväčša 1 deň. Totiž lieky na predpis, ktoré určil pohotovostný lekár sa musia užiť akútne a bezodkladne. Možno ste sa už stretli s lekárskym predpisom, ktorý bol vedený pod pruhom modrej farby. Tieto lieky na predpis obsahujú psychotropné a omamné látky. Pri ich výdaji je potrebné dovŕšenie 18 roku života. Okrem takýchto rôznych receptov a predpisov vám môže lekár vybaviť lekársky poukaz, ktorý je určený na výber danej zdravotníckej pomôcky.

Naša Lekáreň Kamilka Heľpa, s. r. o. vás rada privíta ešte dnes vo svojich priestoroch. Našim pacientom poskytujeme lieky na predpis a iné dôležité zdravotnícke pomôcky. Dokonca obslúžime aj vašich štvornohých miláčikov. Zamestnávame tím odborníkov a vďaka tomu vám vieme poskytnúť aj odborné poradenstvo. Poskytujeme starostlivosť diabetikom, ľudom so srdcovo-cievnymi ochoreniami a tiež pomôžeme prvorodičkám a mamičkám. Veľmi citlivo pristupujeme k starším ľudom a snažíme sa im vyjsť v ústrety.

Pohoreľská Maša 18 97669 Pohorelá
tel.: +421486196391

Vaša firma ešte nie je v
Zlatých stránkach?

Rýchlo to zmeňte

alebo volajte

02/501 02 888