Dobrý pediater – ako si vybrať toho najlepšieho

Dobrý pediater – ako si vybrať toho najlepšieho

Pediater je lekár pre detí a jeho hľadanie by ste mali započať ešte v čase, keď je bábätko v bruchu, teda pred pôrodom. Po narodení je to práve pediater, ktorý sa bude o malého človiečika starať a zabezpečovať mu prvotriednu zdravotnú starostlivosť. Navyše, dobrý pediater je zárukou, že sa naňho môžete stopercentne spoľahnúť. Nech už vaše dieťa trápi akákoľvek boľačka.

Pediater a jeho výber

Pediater je častou témou na diskusných online fórach, kde sa radia mamičky a navzájom si vymieňajú skúsenosti. Všeobecné odporúčanie znie, aby ste takéto informácie brali – obrazné povedané –s rezervou. Uvedomte si, že internetové diskusie sú anonymné, každý môže napísať viac-menej čokoľvek, a teda nemáte istotu, že to, čo ste si o danom lekárovi prečítali, je pravda. Kým niekomu daný pediater vyhovuje na 100 %, inej mamičke môže prekážať už len to, že pediater ju s dieťaťom vzal do ordinácie 5 minút po dohodnutom termíne. Lepšie urobíte, ak sa porozprávate s kamarátkami či kolegyňami o ich detskom lekárovi. Predsa len, osoby z vášho okolia dobre poznáte, viete, či majú sklon k zveličovaniu, či je ich hodnotenie objektívne. Výhodu je, že pediater má často vlastnú webovú stránku, z ktorej sa dozviete, akým oblastiam sa venuje, príp. aj jeho vzdelanie, spôsob práce a pod. Mnohí riešia otázku pediater – lokalita. Obzvlášť rodičia z menších obcí a prímestských častí uprednostňujú, ak má pediater ordináciu čo najbližšie k ich bydlisku, aby nemuseli dlho cestovať na vyšetrenia.

Zodpovedný a skúsený pediater

Keďže každý pediater disponuje ordináciou, na škodu nie je ani osobná návšteva. Určite sa dopredu ohláste. Inak je možné, že pediater bude v danej chvíli zaneprázdnený a nebude sa vám venovať podľa vašich predstáv. Všímajte si vybavenie a zariadenie ordinácie i čakárne (čistota, priestrannosť, veselé farby, hračky, detské časopisy atď.), ale aj maličkosti ako poschodie, bezbariérový prístup i výťah. Na rade je pediater. Pozdravil a privítal vás s úsmevom, usadil, vypočul si vás a usiloval sa odpovedať na otázky? Vzbudil vo vás pocit dôvery a spoľahlivosti? Aj takéto drobnosti sú signálom, že vybraný pediater bude dobrou voľbou. Pokojne sa pýtajte na vzdelanie či predchádzajúcu prax. Veď snahou každého rodiča je, aby pediater pre jeho dieťa vždy správne stanovil diagnózu i následnú liečbu. Práve pediater je osobou, ktorej v takýchto záležitostiach musíte veriť a ktorý vám musí poskytnúť dostatočné informácie. Nezabudnite si overiť, či má pediater podpísanú zmluvu so zdravotnou poisťovňou vášho dieťaťa.

Prvotriednu zdravotnú starostlivosť v oblasti internej medicíny, diabetológie a detskej gastroenterológie, hepatológie a výživy zabezpečujú lekári v súkromnej ambulancii JAAT Style v Košiciach. Zdravie vášho dieťaťa je našou prioritou. Kontaktujte nás pre viac informácií.


Cottbuská 13 04023 Košice II
tel.: +421556426069

Vaša firma ešte nie je v
Zlatých stránkach?

Rýchlo to zmeňte

alebo volajte

02/501 02 888