Obezitológ ako odborná pomoc pri zdravom chudnutí

Obezitológ ako odborná pomoc pri zdravom chudnutí

Obezitológ je špecialistom na liečbu a diagnostiku najmä ťažších stupňov obezity, a to nielen u dospelých, ale aj detí. Jeho odborná diagnostika zahŕňa analýzu tukových tkanív (ich množstvo a rozloženie) a zhodnotenie vášho doterajšieho jedálnička. Následne vám obezitológ odporučí vhodnú skladbu stravy, aby sa čím skôr dostavili želateľné výsledky.

Obezitológ uznáva správnu stravu

Akýkoľvek obezitológ vám povie, že obezita je chronické progresívne ochorenie, ktoré spôsobuje energetická nerovnováha medzi výdajom a príjmom kalórií. To vedie k hromadeniu tuku, štrukturálnym i funkčným zmenám orgánov a vplýva aj na dĺžku a kvalitu života. Skúsený obezitológ vie, že cieľom nie je nezmyselne hladovať, ale správne sa stravovať tak, aby telo malo dostatok potrebných živín, minerálov, vitamínov a iných prospešných látok. Aj preto úspešná liečba obezity stojí na dvoch základných pilieroch – zmena jedálnička a fyzická aktivita, ako aj na správnych návykoch, správaní voči sebe samom, životnom štýle a akomsi vnútornom nastavení. Áno, obezitológ nepodceňuje ani psychiku a jej vplyv na obezitu. Sú to práve rozličné duševné ťažkosti a najmä stres, s ktorými sa niektorí vyrovnávajú prejedaním sa či úplnou izoláciou, čo vedie o. i. aj k minimálnym pohybovým aktivitám. Každý obezitológ dnes bije na poplach, pretože výskyt obezity je z roka na rok vyšší u detí i dospelých. Preto Svetová zdravotnícka organizácia označila obezitu za chorobu 21. storočia. Nelichotivým faktom je, že Slováci patria k najobéznejším národom sveta.

Obezitológ ako odborná pomoc

Obezitológ a návšteva jeho ordinácie by teda mali byť akousi povinnosťou v prípade, ak vás trápia problémy s nadváhou. Odborná pomoc je vždy lepšia ako rôzne online diskusné fóra a nezmyselné drastické diéty s jojo efektom. Dobrý obezitológ vám vyvráti hneď niekoľko mýtov o chudnutí. K najznámejším nepravdám patrí, že obezita je dedičná. Každý obezitológ potvrdí, že nadváha závisí v prvom rade od stravy a pohybu. Áno, možno je nespravodlivé, že ak niekto chce ostať štíhly, tak musí jesť oveľa menej ako iný, ktorý môže jesť viac-menej všetko a aj tak nepriberie. Každý má iné trávenie, zloženie jedálnička a najmä pohybové aktivity. Obezitológ sa usiluje všetky tieto faktory zladiť vám na mieru tak, aby speli k želanému výsledku, ktorým je úbytok na váhe. Za asi najjednoduchšie riešenie obezity viacerí považujú rôzne tabletky. Obezitológ pri nich dvíha varovný prst, pretože zvyčajne pomôžu iba na začiatku a negatívom je, že ich užívanie je obvykle spojené aj so zdravotnými rizikami.

V súkromnej ambulancii JAAT Style v Košiciach poskytujeme zdravotnú starostlivosť v oblasti internej medicíny, hepatológie, obezitológie, diabetológie, detskej gastroenterológie a výživy, ako aj edukáciu. Pomôžeme vám vyriešiť vaše zdravotné ťažkosti.


Cottbuská 13 04023 Košice II
tel.: +421556426069

Vaša firma ešte nie je v
Zlatých stránkach?

Rýchlo to zmeňte

alebo volajte

02/501 02 888