Ako vybrať podlahy do vašej domácnosti?

Ako vybrať podlahy do vašej domácnosti?

Podlahy sú jednou z prvých vecí, ktoré je potrebné pri výstavbe alebo rekonštrukcií vybrať. Na trhu dnes dostať veľké množstvo podláh z rôznych materiálov, s rôznymi vlastnosťami a samozrejme i výhodami či nevýhodami. Nájsť tie správne podlahy, ktoré budú vyhovovať vašim požiadavkám a zároveň i vkusu môže byť ťažkou úlohou, najmä ak s výberom podláh nemáte skúsenosti. V nasledujúcich riadkoch si zhrnieme, aké interiérové podlahy máte na výber.

Podlahy podľa materiálu

Najčastejšou voľbou podláh sú dnes jednoznačne laminátové podlahy, ktoré ponúkajú množstvo výhod a zároveň sú cenovo dostupné. Podlahy z laminátu sa jednoducho montujú aj udržiavajú. Vrchná vrstva laminátovej podlahy je tvorená dekorom, ktorý dnes zoženiete v akejkoľvek farbe či vzore, pričom máte zaručenú stálofarebnosť. Laminátové podlahy môžete mať v rôznom dekore dreva, kameňa či betónu. Pri tomto type podlahy máte veľkú šancu, že nájdete podlahu presne podľa vášho gusta. Nevýhodou laminátových podláh je citlivosť na vlhkosť, čo znamená, že nie sú vhodnou voľbou do kúpeľne a kuchyne.

Do týchto priestorov je vhodné zvoliť skôr vinylové podlahy, ktoré sú taktiež veľmi obľúbeným typom podláh. Tieto podlahy disponujú rovnakými vlastnosťami, ako podlahy z laminátu. Oproti laminátovým podlahám sú teplejšie na dotyk a vodeodolné. Tieto podlahy, rovnako ako tie laminátové, ponúkajú množstvo dekorov, preto by nemal byť pre vás problém zladiť s nimi napríklad aj interiérové dvere.

Naopak, ak ste milovníkom prírodných materiálov, môžete investovať do drevených podláh. Tieto podlahy ponúkajú jedinečný dizajn a originálnu kresbu. Oproti iným podlahám majú naozaj dlhú životnosť. Drevená podlaha tak môže poslúžiť mnohým generáciám. Nevýhodou drevenej podlahy je však nutnosť náročnejšej údržby a vyššia cena.

Pri podlahách často rozhoduje cena

Tým rozhodujúcich faktorom pri výbere podlahy býva najčastejšie cena. Z hľadiska ceny sú najvýhodnejšie laminátové podlahy. Len o niečo vyššie sa pohybujú podlahy vinylové. V súčasnosti však nájdete na trhu aj vinylové podlahy, ktoré sú cenovo rovnaké ako tie laminátové. Relatívne ekonomické riešenie je aj dlažba. Oveľa náročnejšie z hľadiska ceny sú napríklad drevené podlahy. Okrem vysokej ceny samotnej podlahy je drevo náročnejšie aj na údržbu a starostlivosť. Ďalším príkladom cenovo náročnejšej podlahy je i prírodné linoleum.

Všetko závisí od rozpočtu, aký máte na podlahy vyčlenený. Ak sa riadite známym: „Môj dom, môj hrad“, určite investujte do podlahy, ktorá vydrží. Ak však bude rekonštruovaný byt či dom slúžiť na krátkodobé bývanie, prípadne ako podnájom, určite siahnite skôr po ekonomicky výhodnejšom type podlahy.

Dvere Eben s.r.o. vám ponúkajú široký sortiment podláh, ale taktiež interiérových dverí. Realizujeme šatníky, kuchyne a interiéry na mieru. V našom sortimente nájdete batérie, drezy, úchytky aj kuchynské spotrebiče. Neváhajte a navštívte náš web ešte dnes.


Boldocká cesta 7 90301 Senec
tel.: +421903463869

Vaša firma ešte nie je v
Zlatých stránkach?

Rýchlo to zmeňte

alebo volajte

02/501 02 888