Ako si vybrať závesy a záclony do interiéru?

Ako si vybrať závesy a záclony do interiéru?

Závesy a záclony boli a sú súčasťou interiéru domov či bytov azda od nepamäti. Ich hlavnou funkciou je zabezpečiť tienenie a tlmenie svetla, ktoré z vonkajšieho prostredia preniká do interiéru, avšak časom tieto kusy látky, nazývané závesy či záclony, získali i dekoratívnu funkciu a dodnes sú využívané ako jedinečný doplnok, ktorý dodá interiéru zaujímavý nádych a doplní ho či už farebne alebo elegantne.

Viete aké závesy či záclony sa hodia do vášho interiéru?

Každý interiér je jedinečný, preto i závesy a záclony je potrebné ladiť ku každému interiéru individuálne. Samozrejme existuje niekoľko overených rád a typov, ktorých sa pri výbere pridŕžať, no niekedy práve porušením kombinovania farbených či vzorových pravidiel sa podarí vytvoriť neobyčajný a zaujímavý interiérový dizajn. Tak teda preč s pravidlami a pri výbere nechajte hlavne popustiť uzdu svojej fantázie alebo sa poraďte s profesionálmi na závesy a záclony, ktorí vám nie len pomôžu s výberom, ale i poradia ako farby a vzory kombinovať a ako vytvoriť kreatívne kombinácie či ladenia s nábytkom, podlahou či doplnkami vášho bývania.

Podľa čoho vyberať závesy a záclony a na čo nezabudnúť?

Ešte pred tým než zakúpite samotné závesy a záclony je dobré sa zamyslieť aký systém mechanizácie by vám najviac vyhovoval. Kým niektorí majú v obľube klasické závesy, ktoré sa upnú na garnižu, iní preferujú moderné riešenia, ktorými sú napríklad motorické závesové systémy alebo závesové systémy na diaľkové ovládanie.

Nezabudnite sa zamyslieť i nad dĺžkou závesov a záclon, vo všeobecnosti platí, že tie kratšie sú menej náročné na starostlivosť, čistenie či úpravu, v prípade textilných závesov a záclon to znamená najmä nižší počet praní. Dlhé závesy a záclony zachytávajú o niečo viac prachu a nečistôt, pokiaľ sa dotýkajú i zeme často kráť sa pošpinia, avšak ich elegancia a krása je nezameniteľná. Je preto dobré sa rozhodnúť či preferujete jednoduchšiu údržbu krátkych záclon alebo nezameniteľnú eleganciu dlhých záclon. S radami a trikmi ako čistiť a udržiavať vaše závesy a záclony sa obráťte na predajcu závesov a záclon.

Závesy a záclony alebo radšej rolety?

Na otázku či si zvoliť závesy a záclony alebo rolety neexistuje jednoznačná odpoveď. Dôležité je vedieť, čo od tienenia očakávate. Pokiaľ potrebujete váš interiér či konkrétnu miestnosť len zatieniť, postačia i záclony či jemné závesy alebo obľúbená a nadčasová rímska roleta. Ak však chcete v interiéry vytvoriť úplnú tmu, bude lepšie siahnuť po roletách, ktoré neprepúšťajú svetlo či po pevných závesoch z hrubšej látky, ktoré prekryjú celú plochu okna.

Spoločnosť BORITEX – sk s.r.o. so sídlom v Bratislave vám ponúka široký výber z kvalitných doplnkov pre módu a interiérový dizajn. Radi vám poradíme s výberom závesov a záclon pre váš interiér. V prípade akýchkoľvek otázok nás neváhajte kedykoľvek kontaktovať. Sme tu pre vás.


Kozia 27 81103 Bratislava
tel.: +421263530383

Vaša firma ešte nie je v
Zlatých stránkach?

Rýchlo to zmeňte

alebo volajte

02/501 02 888