Ako vybrať správnu osobu na projektovanie stavby

Ako vybrať správnu osobu na projektovanie stavby

Projektovanie premení vašu budovateľskú predstavu na konkrétny zámer, bez ohľadu na to, či ste sa rozhodli stavať rodinný dom alebo firemné priestory. Kľúčovým momentom by mal byť výber projektanta. Keďže ide o závažné rozhodnutie, ktoré ovplyvní peňaženku aj čas, poradíme vám, ako si vybrať toho správneho. Rozhodujúcich faktorov je hneď niekoľko.

Projektovanie s „vaším“ človekom

Projektovanie je proces zadefinovania parametrov budúcej stavby, a to vrátane spotreby energií a tepla, životnosti, funkčných vlastností, estetického rozmeru, náročnosti, času výstavby či ceny. Ako teda postupovať pri výbere projektanta? Prvým krokom sú individuálne rozhovory s možnými kandidátmi. Overíte si, ako vzájomne ladia vaše vzájomné predstavy. Projektovanie je súhrn klientovej vízie a projektantových návrhov. Nezabúdajte, že by mal byť „vaším“ človekom, obhajujúci vaše záujmy. Keďže projektovanie je dlhodobejší proces, dajte aj na subjektívny pocit pri stretnutí s projektantom. Nezanedbateľným má byť aj jeho štýl, akýsi rukopis, vďaka ktorému je projektovanie originálne a vaša stavba bude jedinečnou.

Jeden postačí

Projektovanie zahŕňa istý rozsah služieb. Overte si, či projektant poskytuje len základ, t. j. vypracovanie odbornej časti projektovej dokumentácie, alebo poskytuje komplexné projektovanie. Pýtajte sa, či má oprávnenie vykonávať stavebný dozor, či vie pomôcť s vybavením povolení, aké má osvedčenia atď. Je výhodnejšie mať jedného zodpovedného projektanta, ktorý šetrí čas aj peniaze a jeho portfólio tvorí široký rozsah ponúkaných služieb. Medzi rozhodujúce argumenty zahrňujúce projektovanie patrí aj cena. Všeobecné odporúčanie znie – investujte do skúseného projektanta, aj keď je možno trochu drahší. Samozrejme, že vyššia cena nie je zárukou efektívnosti, bezproblémovosti a kvality. Preto sú veľmi dôležitým kritériom i referencie – online alebo na základe priamych odporúčaní známych či kolegov. Práve hodnotenia môžu odrážať vedomosti, profesionalitu i schopnosti projektanta a zjednodušia celé projektovanie. Taktiež zistite, či je projektant poistený proti spôsobeným škodám.

Projektovanie predstavuje komplexný projekt, ktorý odráža víziu zákazníka a zároveň berie do úvahy aspekty ako dizajn, cena, použitý materiál a technológie, ale aj terén pozemku, lokalita, miestna architektúra, orientácia na svetovú stranu, tienenie stromov či okolitých budov a podobne. My v architektonicko-projekčnej kancelárií BAPROJ v Komárne sa zameriavame najmä na vypracovanie projektovej dokumentácie k pozemným a vodohospodárskym stavbám. Poskytujeme aj služby stavebného dozoru. Bližšie informácie nájdete na webovej stránke, alebo nám zavolajte či napíšte.

Prowazekova 8 94501 Komárno
tel.: +421357742520

Vaša firma ešte nie je v
Zlatých stránkach?

Rýchlo to zmeňte

alebo volajte

02/501 02 888