Liečivé účinky domáceho chilli máme priamo v kuchyni

Liečivé účinky domáceho chilli máme priamo v kuchyni

Už naši predkovia si všimli koľko benefitov má domáce chilli na ľudský organizmus a zdravie. Domáce chilli je bohaté na množstvo minerálnych látok, vitamínu C, A a komplexu vitamínov B, antioxidantov, flavonoidov a karotenoidov. Domáce chilli pozitívne ovplyvňuje trávenie, nervovú sústavu, srdce, pokožku a mnohé ďalšie. Aj kapsaicín, ktorý tvorí zdroj štipľavosti je nositeľom väčšiny liečivých benefitov chilli.

Domáce chilli v našom jedálničku

Rad pozitívnych účinkov domáceho chilli je omnoho dlhší. Na začiatok môžeme spomenúť jeho účinnú ochranu voči rôznym nádorovým ochoreniam. Domáce chilli sa podieľa na potláčaní rastu viacerých druhov rakovinových buniek, jeho používanie v jedálničku je vhodnou prevenciou proti rakovine.

Prevencia proti srdcovým ochoreniam

Domáce chilli má tiež mimoriadne účinky na naše srdce. Podporuje krvný obeh, riedi krv, zabraňuje krvným zrazeninám a pomáha liečbe trombózy či kŕčových žíl. V krvi pomáha znižovať hladinu cukru a tvorbu tukových depozitov. Používanie domáceho chilli predstavuje prevenciu proti ochoreniu srdca a krvného obehu.

Liek na boľavé hrdlo

Domáce chilli uvoľňuje dutiny a pomáha pri zahlienení. Tinktúra z domáceho chilli sa zvykla používať pri angíne, bolesti hrdla či zachrípnutí. Svojimi antibakteriálnymi vlastnosťami pôsobí aj ako prevencia pred chronickým zápalom ústnych dutín.

Domáce chilli na tráviace ťažkosti

Domáce chilli tiež priaznivo pôsobí na tráviaci systém. Podporuje vylučovanie tráviacich štiav v žalúdku čím napomáha tráveniu aj ťažkých a mastných jedál. Stimuluje látkovú výmenu, znižuje cholesterol a má pozitívny účinok tiež na funkciu čriev. Sušené chilli uľahčuje aj problémom so zápchou, stimuluje vylučovanie sliznice. Je prírodné antiseptikum, ktoré čistí organizmus a chráni črevné cesty.

Urýchľuje metabolizmus

V každej forme je domáce chilli dobrým spoločníkom pri chudnutí. Nielenže lyžička domáceho chilli má 4 kalórie, ale aj zrýchľuje metabolizmus. Okrem chudnutia, predchádza bolestiam hlavy a migréne. Domáce chilli má tiež pozitívny vplyv na artritídu, herpes, hematómy a diabetickú neuropatiu.

Vytvára hormón šťastia

Štipľavý zážitok z jedenia domáceho chilli má za následok vyplavenie endorfínu, hormónu šťastia do krvného obehu. Domáce chilli, sušené chilli a rôzne jeho podoby a stupne štipľavosti, nájdete v ponuke Peter-Chillis.

Chilli v našej kuchyni

Domáce chilli v domácej kuchyni by určite nemalo chýbať. Tekuté domáce chilli Cayenne sa hodí do všetkého, má príjemnú paprikovú chuť a vôňu. Chilli je dobrým pomocníkom pri diétach, ale najmä dobrým domácim liekom na žalúdočné problémy, migrény, príznaky chrípky či alergií.

Miernejšie chilli ako Cayenne, skúste napríklad Jamaica (Scotch Bonnet) alebo sušené chilli, ktoré je vždy vhodnou alternatívou. Ak chcete mať domáce chilli stále na očiach, zasaďte si semienka a majte ho v kuchyni vždy na blízku a čerstvé.


Kapitána Nálepku 221 /20 97243 Zemianske Kostoľany
tel.: +421918546613

Vaša firma ešte nie je v
Zlatých stránkach?

Rýchlo to zmeňte

alebo volajte

02/501 02 888