Viete, čo kryje povinné zmluvné poistenie vozidla

Viete, čo kryje povinné zmluvné poistenie vozidla

Máte auto? Tak potom musíte mať aj povinné zmluvné poistenie. Ako už z názvu vyplýva – jeho uzatvorenie je zo zákona povinné pre všetky osobné a úžitkové autá, skútre, traktory aj motorky. Jednoducho povedané: povinné zmluvné poistenie je na Slovensku povinnosťou pre všetky vozidlá s evidenčným číslom, ktoré jazdia po pozemných komunikáciách. Čo kryje povinné zmluvné poistenie a ako ho uzatvoriť?

Rozdiel medzi havarijným a povinným zmluvným poistením

Povinné zmluvné poistenie kryje škody na zdraví aj na vozidle tretích osôb, ktoré sa stali v dôsledku vami zapríčinenej dopravnej nehody či škodovej udalosti. V praxi to znamená, že poisťovňa by mala preplatiť vzniknuté náklady. Do akej výšky? To záleží od typu zmluvy, t. j. či máte povinné zmluvné poistenie bez alebo so spoluúčasťou (pri ktorej platíte časť škody z vlastného vrecka). Nezabúdajte, že povinné zmluvné poistenie nekryje vás ani vaše vozidlo. Na to slúži havarijné poistenie, ktoré je síce dobrovoľné, avšak mimoriadne odporúčané. Po uzatvorení povinného zmluvného poistenia dostanete zelenú kartu. Vodiči ju zvyknú mať neustále v aute, aby sa ňou vedeli preukázať v prípade cestnej kontroly. Ak ste sa rozhodli neuzavrieť povinné zmluvné poistenie, riskujete pokutu, ktorá sa zvyčajne ráta v tisíckach eur. Navyše, ak by ste spôsobili dopravnú nehodu, vzniknuté škody by ste museli v celej výške zaplatiť z vlastného rozpočtu.


Povinné zmluvné poistenie sa dá uzatvoriť rýchlo a jednoducho

Ako už bolo spomenuté, povinné zmluvné poistenie prepláca škody na zdraví i vozidle. Avšak spadajú doň aj škody pri usmrtení osôb (vrátane nákladov na liečbu či odškodnenie pozostalých) a náklady na zničenie a odcudzenie, na ušlý zisk aj právne zastupovanie. Zapamätajte si, že povinné zmluvné poistenie nekryje škody spôsobené na vlastnom vozidle alebo blízkym osobám, ako aj škody, ktoré vznikli na motoristických súťažiach alebo boli spôsobené počas vojnovej udalosti či teroristického činu. Je prospešné, ak povinné zmluvné poistenie doplníte o pripoistenia. Ich ponuka je rozmanitá a zvyčajne ju tvorí pripoistenie stretu so zverou, živelnej udalosti, úrazu vodiča či posádky, výtlku, čelného skla, batožiny a pod. Povinné zmluvné poistenie je štandardným produktom mnohých poisťovní. Niektoré dokonca ponúkajú možnosť online poistenia z pohodlia domova. Dnes sú taktiež dostupné rôzne webové portály, kde si viete ceny poistného porovnať. Viacerí sa obrátia aj na odborníka na financie, ktorý sa postará, aby ste získali najvýhodnejšie povinné zmluvné poistenie.

Potrebujete poradiť ohľadom povinného zmluvného poistenia? VISION GROUP SK vám pomôže zorientovať sa v zložitom svete poistenia a financií. Kontaktuje nás pre viac informácií.


Björnsonova 2 94002 Nové Zámky
tel.: +421905683225

Vaša firma ešte nie je v
Zlatých stránkach?

Rýchlo to zmeňte

alebo volajte

02/501 02 888