Ako funguje druhý pilier a aké sú jeho výhody

Ako funguje druhý pilier a aké sú jeho výhody

Od roku 2004 funguje na Slovensku druhý pilier, ktorý predstavuje dobrovoľné starobné dôchodkové sporenie. Znamená, že výška vášho dôchodku sa bude viazať na výšku príspevkov a na ich zhodnotenie. Vedeli ste, že druhý pilier si môže založiť každý, kto ešte nemá 35 rokov a kto v minulosti platil odvody do sociálnej poisťovne (SZČO, zamestnanec, samoplatca či dokonca študent pracujúci na dohodu)?

Založenie druhého piliera

Druhý pilier získate na základe zmluvy o starobnom dôchodkovom sporení uzatvorenou s dôchodkovou správcovskou spoločnosťou (DSS), ktorej zveríte svoje úspory na zhodnotenie. Následne sociálne poisťovňa uskutoční výber povinných príspevkov. Tie postúpi vašej DSS, ktorá ich pripíše na váš osobný dôchodkový účet. Ak si chcete založiť druhý pilier, vašim prvým krokom by malo byť porovnanie dôchodkových fondov a nastavenie investičnej stratégie. Druhým krokom je výber medzi garantovanými a negarantovanými fondmi. Garantované (dlhopisové) sú vo všeobecnosti považované za bezpečnejšie, avšak zvyčajne nemajú veľké výnosy. Negarantované (akciové, zmiešané, indexové) predstavujú síce isté riziko, avšak vyznačujú sa vyšším výnosom. Ak si sami netrúfate nastaviť druhý pilier, nechajte si poradiť od odborníkov na financie. Uvedomte si, že ide o dlhodobú budúcu investíciu, ktorá závisí od mnohých faktorov – okrem iného aj od vášho veku, povolania, statusu a pod. Niekedy rodičia založia deťom druhý pilier. Preto ak ste už dospelí a neviete, či druhý pilier máte, alebo nie, príp. s ktorou DSS bola uzatvorená zmluva, kontaktujte sociálnu poisťovňu. Stačí im poskytnúť tri údaje na overenie totožnosti – meno a priezvisko, rodné číslo a zamestnanie.

Druhý pilier a jeho výhody

Prečo narastá počet Slovákov, ktorí sa rozhodli pre druhý pilier? K dôvodom patrí daňová efektívnosť, čo znamená, že do dôchodku investujete z hrubej mzdy. Dobrou správou je, že výnosy nepodliehajú zdaneniu. Príspevky zo mzdy sú na osobný účet sporiteľa automaticky pripisované každý mesiac. Výhodou je, že druhý pilier je dedený, čiže investované peniaze a získané výnosy sa stávajú predmetom dedičského konania. Potešujúcim aspektom sú aj pomerne nízke poplatky v porovnaní s ostatnými podobnými finančnými produktmi. Máte druhý pilier, avšak nie ste spokojní? Môžete zmeniť dôchodkový fond, DSS aj pomer sporenia.

Chcete si založiť druhý pilier, avšak nie sú vám zrejmé všetky jeho aspekty? Pomôže vám VISION GROUP SK. Poradíme vám, ako si zabezpečiť dôstojný dôchodok. Doprajte si príjemnú starobu so slušným finančným zabezpečením. Kontaktuje nás pre viac informácii.


Björnsonova 2 94002 Nové Zámky
tel.: +421905683225

Vaša firma ešte nie je v
Zlatých stránkach?

Rýchlo to zmeňte

alebo volajte

02/501 02 888