Termostaty: ako ušetriť a zvýšiť teplotný komfort

Termostaty: ako ušetriť a zvýšiť teplotný komfort

Teplo domova. Obľúbená metafora vyjadrujúca pocit pohodlia, bezpečia a pripútanosti k prostrediu, ktoré považujeme za náš domov. Avšak nielen to emocionálne a psychologické „teplo“ vytvára pocit domova. K našej spokojnosti, dobrému zdraviu, pocitu pohody a kvalitnému spánku veľkou mierou prispieva aj teplotný komfort. K navodeniu optimálnej teploty nám skvele poslúži termostat. Povedzme si o ňom niečo viac.

Termostat je zariadenie využívané na reguláciu teploty v systéme kúrenia, klimatizácie či chladenia. Jeho úlohou je udržiavanie požadovanej teploty v určitom uzatvorenom priestore či v zariadení, ako napríklad v motore automobilov, ale aj v domácich spotrebičoch ako sú chladničky či fritézy. V našom článku sa zameriame na izbové termostaty slúžiace na reguláciu teploty v izbách.

Aké typy termostatov poznáme?

Mechanické termostaty: na reguláciu teploty používajú mechanické komponenty. Zvyčajne sa skladajú z teplomera a spínača, ktorý podľa nameranej hodnoty zapne/vypne kúrenie, aby udržal požadovanú teplotu. Ich výhodou je nižšia cena a jednoduché používanie – ovládajú sa manuálne pomocou otočného kolieska či tlačidiel. Slabinou je nižšia citlivosť, slabšia presnosť a absencia pokročilých funkcií. Príkladom sú jednoduché analógové mechanické termostaty či mechanická termostatická hlavica doplňujúca termostatický ventil na radiátor.

Elektronické termostaty sú ovládané pomocou senzorov merajúcich aktuálnu teplotu v miestnosti. Senzory odosielajú informácie do riadiacej jednotky, ktorá následne reguluje kúrenie a udržiava požadovanú teplotu. Signál týchto senzorov sa zosilňuje a spracúva buď analógovo alebo digitálne.

Analógové elektronické termostaty sú jednoduchším a lacnejším, zároveň však aj menej presným typom. Ovládané sú manuálne a obvykle nie sú vybavené displejom.

Modernejšie digitálne termostaty sú síce drahšie, avšak vďaka presnejšiemu snímaniu a regulovaniu teploty sú úspornejšie a efektívnejšie. Disponujú displejom uľahčujúcim nastavenie kúrenia a umožňujúcim sledovanie nielen teploty, ale napríklad aj času či vlhkosti vzduchu v miestnosti.

Najčastejším typom sú manuálne digitálne termostaty ovládané tlačidlami a otočnými kolieskami, ktorými možno ľahko zmeniť teplotu či nastaviť jednoduchšie programy. Ovládanie je intuitívne a sú cenovo dostupnejšie. Ideálne pre nenáročných užívateľov.

Čoraz obľúbenejšími sa stávajú programovateľné digitálne termostaty, ktorými možno naprogramovať požadovanú teplotu v určitých časových úsekoch na dennej, týždennej či mesačnej báze so zohľadnením individuálnych potrieb. Termostat je možné nastaviť ručne alebo si vybrať niektorý z prednastavených režimov. Mnohé termostaty sú kompatibilné so smartfónmi: vďaka prepojeniu s Wi-Fi možno meniť nastavenia priamo z telefónu.

Špičkou na trhu sú inteligentné „smart“ termostaty: umožňujú inteligentné programovanie, prispôsobujúce tepelnú pohodu všetkým členom domácnosti. Môžu byť vybavené senzormi: tie zaznamenávajú údaje o počasí, čomu prispôsobujú reguláciu teploty v interiéri.

Vďaka termostatom možno dosiahnuť vyššiu úsporu energií a zvýšiť komfort v našich domovoch.

Pod brehmi 2 Bratislava
tel.: +421264288473

Vaša firma ešte nie je v
Zlatých stránkach?

Rýchlo to zmeňte

alebo volajte

02/501 02 888