Dámske bicykle a kritériá, podľa ktorých si vybrať ten správny

Dámske bicykle a kritériá, podľa ktorých si vybrať ten správny

Trh s bicyklami sa vďaka popularite tohto športu neustále rozrastá. Dámske bicykle i pánske bicykle dnes nájdete naozaj v rôznych dizajnoch, štýloch i farebných prevedeniach. Ak hľadáte ten správny bicykel pre vás, mali by ste si vopred zvážiť kritériá a predstavy, ktoré od nového bicykla očakávate. V našom článku vám prinášame prehľad kritérií, ktorými by ste sa mali pri kúpe nového bicykla riadiť.

Dámske bicykle podľa výšky

Jedným z rozhodujúcich kritérií, podľa ktorých by ste mali vyberať dámske bicykle je rozhodne výška bicykla. V prípade, ak si pre svoj bicykel zvolíte nevhodnú veľkosť, môžete na to doplatiť bolesťou ramien, zápästí, chrbtice i pozadia.

Každý výrobca bicyklov väčšinou poskytuje vlastné tabuľky a odporúčania pre bicykle v závislosti napríklad od geometrie rámu. Niektorí z nich dokonca poskytujú online formuláre, ktoré vám pomôžu s výberom na základe vašej výšky, dĺžky nôh, rúk a pod.) Samotné veľkosti dámskych bicyklov sú zväčša označované klasických veľkostiach XXS až XXL, ktoré označujú veľkosť rámu a tiež v centimetroch, ktoré označujú dĺžku sedlovej trubky. Veľkosti v centimetroch bývajú spravidla v rozmedzí od 44 do 58 centimetrov.

Veľkosti dámskych bicyklov priamo súvisia s vašou výškou. Pre ženy nižšie vzrastu sú vhodné dámske bicykle v rozmedzí XXS-M, pre vyššie z vás odporúčame L až XXL. Presnú veľkosť dámskeho bicykla možno určiť podľa konkrétnej výšky. To, či vám váš nový dámsky bicykel skutočne sedí však zistíte až keď si ho riadne vyskúšate.

Horské verzus cestné dámske bicykle

Ďalším kritériom, podľa ktorého je efektívne vyberať dámske bicykle je spôsob využitia resp. prevažujúci terén, na ktorom budete jazdiť. Ak ste skôr mestský typ, ktorý na bicykli jazdí do práce či za kamarátmi a do prírody vybehne naozaj len občas, ideálny je pre vás cestný bicykel. Cestné dámske bicykle sú dostupné v rôznych jednoduchších variantoch a zväčša sa vyznačujú hladším plášťom, vzpriameným posedom a kolesami v rozmeroch od 26“ do 28“.

Naopak ak obľubujete jazdu mimo spevnených trás a v náročnejšom teréne, rozhodne siahnite po horskom bicykli. V ponuke nájdete rôzne druhy horských bicyklov, ktoré sa delia veľkosťou kolies či typu odpruženia. V súčasnosti nájdete na trhu aj tzv. krosové bicykle, ktoré sú zlatou strednou cestou medzi jazdením v meste a v prírode.

Príslušenstvo na dámske bicykle

Najmä v prípade dámskych bicyklov určených do mestskej premávky je v súčasnosti na trhu dostupných množstvo príslušenstva a doplnkov. Svoj dámsky bicykel môžete vybaviť blatníkmi a krytmi na reťaze, ktoré spoľahlivo ochránia vaše oblečenie od zašpinenia v prípade jazdy v zhoršených podmienkach, alebo zvončekom či košíkom v dizajne podľa vlastného gusta.

Spoločnosť LBIKE - CYKLOCENTRUM s.r.o. v Košiciach vám ponúka široký sortiment kvalitných dámskych bicyklov i pánskych bicyklov podľa vašich predstáv. Okrem bicyklov u nás nájdete množstvo komponentov, doplnkov a príslušenstva, výživové doplnky aj cyklistické oblečenie a obuv. Neváhajte a navštívte naše cyklocentrum v Košiciach, alebo nás kontaktujte.

Čermeľská cesta 35 04001 Košice I
tel.: +421911154554

Vaša firma ešte nie je v
Zlatých stránkach?

Rýchlo to zmeňte

alebo volajte

02/501 02 888