Sezónne prezúvanie – prečo je také dôležité?

Sezónne prezúvanie – prečo je také dôležité?

Sezónne prezúvanie patrí k dôležitej súčasti údržby automobilov. Zamedzuje mnohým dopravným nehodám a rozhodne uľahčuje jazdu v náročných podmienkach, ktoré nie sú pre nevhodný typ pneumatík priaznivé. Napríklad auto vybavené letnými pneumatikami by pri stúpaní do zľadovateného kopca nemalo najmenšiu šancu. Prečítajte si, prečo je sezónne prezúvanie také dôležité.

Kedy má byť realizované sezónne prezúvanie?

Nie každý chápe, prečo je rovnako dôležité prezuť zo zimných pneumatík na letné a naopak a mnohí sezónne prezúvanie podceňujú. Je potrebné podotknúť, že obidva typy pneumatík sú vyrobené z úplne odlišného mixu materiálov. Zimná pneumatika by sa v letných dňoch na rozpálenom asfalte „topila“, čo by malo za následok jej deformáciu a odieranie dezénu. Naopak, letná pneumatika by pri mínusových teplotách stvrdla, čo by sa prejavilo na extrémne nízkej priľnavosti k vozovke a možnosti vzniku nehody.

Vzhľadom na vrtkavé počasie, ktoré sa na jar a na jeseň veľmi často mení je ťažké presne povedať, v ktorom mesiaci by ste mali začať s výmenou pneumatík. Najčastejším ukazovateľom pre sezónne prezúvanie je teplota presahujúca 7 stupňov Celzia, a to v letnej aj zimnej sezóne. Na Slovensku je však počasie vrtkavé, preto sa treba riadiť zdravým rozumom a skúsenosťami. Stávajú sa totiž situácie, že jeden deň svieti slnko a je 14 stupňov Celzia a na druhý deň privíta k nám mráz. Preto je vhodné počkať do času, kedy sa počasie ustáli, a to sa týka prechodu jeseň/zima a jar/leto. Odporúča sa kontrolovať počasie zo spoľahlivých zdrojov a sledovať stav ciest.

Dôsledky neprávneho sezónneho prezutia

Sú situácie, kedy čerstvo vymenené pneumatiky narušia komfort a pôžitok z jazdy. Ako sa to môže stať? Vtedy, keď je sezónne prezúvanie vykonané neprofesionálne, resp. v prípadoch, keď sú pneumatiky nekvalitné alebo poškodené.

Častým javom býva, keď je na vymenenej pneumatike viditeľná bublina. Tento druh vydutia sa objaví na starej pneumatike, keď gumová vrstva už nie je taká pružná. V prípade, že si všimnete takúto chybu na novej pneumatike, mali by ste ju vrátiť do záruky. V prípade, že na automobile máte pneumatiky s nerovnomerným opotrebovaním, ťahá vám auto na stranu. Tento jav má na svedomí nesprávne nastavená geometria alebo porucha odpruženia auta. Takéto vozidlo nebude jazdiť rovno a stabilne. Chvenie volantu počas jazdy môže byť spôsobené vydutím pneumatiky, nesprávne vyváženými kolesami a ich nasmerovaniu. Hluk prichádzajúci z pneumatík závisí od úrovne hluku, ktorú popisuje výrobca pneumatík. 

Firma ALPEX, spol. s.r.o. v Šali ponúka profesionálne služby spojené s údržbou, záručným aj pozáručným servisom a komplexnou starostlivosťou o vaše vozidlo či firemný vozový park. V prípade, že hľadáte partnera pre vaše vozidlá alebo potrebujete využiť niektorú z ponúkaných služieb, neváhajte nás kontaktovať telefonicky, emailom, alebo osobne počas otváracích hodín.

Kráľovská 5138/1 92701 Šaľa
tel.: +421905604843

Vaša firma ešte nie je v
Zlatých stránkach?

Rýchlo to zmeňte

alebo volajte

02/501 02 888