Klinové remene ako dôležitá súčasť každého auta

Klinové remene ako dôležitá súčasť každého auta

Aj keď sú klinové remene na prvý pohľad jednoduchou súčiastkou, predstavujú dôležitú časť auta. V závislosti od typu vozidla slúžia na pohon pomocných agregátov motora, poháňajú alternátor, kompresor klimatizácie, čerpadlo chladiacej kvapaliny, posilňovač riadenia, ventilátor chladenia a pod. Štandardne sú klinové remene vyrobené z odolnej gumy s tkaninovým jadrom a z textilných i kovových vlákien, ktoré dopomáhajú k pevnosti.

Čo sú klinové remene?

Klinové remene sú pohonné remene s klinovým (lichobežníkovým) prierezom. Klinové remene sa nasadzujú na remenicu (koleso na hriadeli), ktorej úlohou je prenášať energiu z rotujúceho hriadeľa na remeň a cez neho na iný hriadeľ. Remenica pre klinové remene https://reling.sk/sk/592-klinove-remenice môže mať jednu alebo viac drážok, ktoré zabezpečujú vyššiu treciu silu a do ktorých klinové remene presne zapadajú. Klinové remene sú poháňané kľukovým hriadeľom, prenos krútenia je zabezpečený jeho tvarom. Je dôležité, aby klinové remene neboli príliš napnuté. Takéto klinové remene prekračujú svoje maximálne povolené tlakové napätie a veľká napínacia sila nepoškodzuje len klinové remene, ale i ložiská remeníc. Príliš uvoľnené klinové remene zase vedú k zbytočnému namáhaniu a poškodzovaniu trecích plôch.

Klinové remene a ich životnosť

Keďže klinové remene sú maximálne využívané pri každej jazde, časom dochádza k ich opotrebeniu. To je možné odhaliť vizuálnou kontrolou. Klinové remene, ktoré majú na povrchu viditeľné praskliny, je potrebné čím skôr vymeniť. Okrem vizuálnej kontroly je možný aj test pnutia. Medzi dvoma najvzdialenejšími remenicami by nemal byť možný prehyb viac ako 2 cm. Ak počujete hlasný piskľavý zvuk pri jazdení, majte na pamäti, že ten je zvyčajným prejavom uvoľneného pnutia, ktoré vedie k tomu, že klinové remene prekĺzujú na remenici. Pozor na to, keďže pri ich pretrhnutí dochádza k vyradeniu funkcie pomocných agregátov motora, ktorý bez funkčného alternátora po niekoľkých minútach zhasne. Ak sú klinové remene poškodené, tak o sebe dajú vedieť aj signalizáciou – rozsvietením kontroly dobíjania na prístrojovej doske. Aby klinové remene vydržali čo najdlhšie, je dôležité dodržiavanie rozsahu otáčok, na ktoré sú určené. Ich životnosť je podmienená aj prostredím (prašnosť, chemické namáhanie a i.), jeho teplotou, dodržaním napínacej sily i drsnosťou trecích plôch. Klinové remene plnia dôležitú úlohu pre správne fungovanie motora, a preto je nevyhnutný ich bezchybný stav.

Spoločnosť Reling Trnava je autorizovaný predajca širokého portfólia produktov v oblasti mazacej techniky, reťazí a reťazových kol, hnacích remeňov, chémie, lepidiel, filtrov, ložísk, autobatérií i ochranných a hygienických pomôcok. U nás nakúpite pre domácnosť i firmu.


Osadná 11 91702 Trnava
tel.: +421335532361

Vaša firma ešte nie je v
Zlatých stránkach?

Rýchlo to zmeňte

alebo volajte

02/501 02 888