Na čo všetko si treba dať pri STK pozor?

Na čo všetko si treba dať pri STK pozor?

Legislatívne upravená a zákonom daná je každá STK, ktorá sa vykonáva v istých pravidelných intervaloch. Ide o prehliadku vášho motorového vozidla. Kontroluje sa technický stav, komponenty a aj samostatné jednotky. Týka sa vozidiel, ktoré sú prihlásené priamo v evidencií. Nepodceňte lehoty STK, pretože sú veľmi dôležité. Kedy ísť na STK, a ako vaše vozidlo na túto kontrolu pripraviť sa dočítajte priamo v článku.

Viete kedy si máte ísť urobiť STK?

V prípade, že vám nie je jasné, kedy presne si ísť vybaviť STK, máme pre vás jednoduchú odpoveď. Lehoty STK sa vždy menia na základe typu vozidla, taktiež jeho veku. Určuje to samotná vyhláška. Táto lehota začne hneď plynúť od prihlásenia vozidla do danej evidencii, ak sa jedná o nové motorové vozidlo. V tomto prípade je potrebné vykonávať STK v lehote 4 rokov od prihlásenia. Pokiaľ sa jedná o jazdené vozidlo, tak je potrebné vykonávať STK v istých intervaloch. Pri malých motocykloch sa vykonáva STK v lehote 4 rokov od vašej poslednej kontroly. V lehote 2 rokov od vašej poslednej kontroly sa vykonáva STK pri motocykloch, štvorkolkách, osobných a malých nákladných autách či prípojných vozidlách. Nezanedbajte lehoty STK, pretože je to veľmi dôležité. Vaše motorové vozidlo potrebuje byť v plnom rozsahu pripravené na pozemnú komunikáciu. Jedná sa o vašu a cudziu bezpečnosť.

Treba vaše motorové vozidlo špeciálne pripraviť na STK?

Pred každou STK by ste si mali vaše motorové vozidlo pripraviť. Totiž STK je na to, aby sa pomocou nej zistilo či je vaše vozidlo spôsobilé na cestnú premávku. STK berie do úvahy všetky technické parametre. Vystaví sa vám detailný popis vášho motorového vozidla. Pri STK sa kontrolujú bežne brzdy, nápravy, rám, kolesá, riadenie, karoséria, svetelná signalizácia, osvetlenie, výfukové plyny, identifikátory vozidla a aj predpísaná výbava. Odporúčame vám, preto vždy tieto systémy a komponenty skontrolovať v profesionálnom autoservise. Tam dokonale dokážu pripraviť vaše vozidlo na bežnú STK, ktorá je pre pozemné komunikácie nevyhnutnou.

Okrem vizuálneho a technického pripravenia vášho motorového vozidla nezabúdajte aj na dôležité dokumenty, ktoré si so sebou treba priniesť na každú STK . Technický preukaz a osvedčenie o evidencii sú dva základné dokumenty, ktoré nesmiete zabudnúť. Pokiaľ vaše vozidlo podlieha povinnosti o platnom osvedčení EK, tak aj to. Takzvaný protokol o plynovom zariadení je nutný priniesť, pokiaľ sa jedná o vozidlo s ropným, skvapalneným plynom či s pohonom na špecifický zemný plyn. Pokiaľ je vaša STK opakovaná, je nutné si priniesť aj protokol, teda potvrdenie o vašej predošlej kontrole.

U nás v NIGOL s. r. o. vám ponúkneme profesionálne služby STK. Neustále sa inovujeme a napredujeme vpred. Snažíme sa splniť požiadavky našich zákazníkov tak, aby boli plne spokojní. Dbáme na ich potreby a požiadavky. Ponúkame aj iné nadštandardné služby, akými sú SMS notifikácie, online rezervácie, testovacie kontroly a testy tlmičov. Zabezpečíme vám aj doplnkový tovar. Vykonávame STK pre naozaj všetky druhy vašich motorových vozidiel.

Priemyselná ulica 10 97401 Banská Bystrica
tel.: +421483211864

Vaša firma ešte nie je v
Zlatých stránkach?

Rýchlo to zmeňte

alebo volajte

02/501 02 888