Zistite, kedy vymeniť turbo

Zistite, kedy vymeniť turbo

Vymeniť turbo nie je práve ľahká záležitosť. Nevýhodou preplňovaných motorov je ich zložitejšia konštrukcia, ktorá môže byť menej spoľahlivá a údržba takého motora patrí medzi drahšie. Aj komponenty hnacieho agregátu ako aj turbodúchadlo, je náchylné na rôzne poškodenia, ktoré sa môžu prejaviť pískaním, modrým dymom, zvýšenou spotrebou oleja a podobne.


Modrý dym a pokazené turbo


Tento odtieň spravidla vzniká pri nedostatočnom tesnení vnútorných komponentov. Modrý dym vzniká, keď motorový olej preniká do spaľovacieho priestoru. Neznamená však len poruchu turba. Problém môže byť s tesnením hlavy valcov a pri starších vozidlách s opotrebovanými piestnymi krúžkami.

Pískanie turba


Nezvyčajné pískanie turba je jedným z príznakov jeho poškodenia. Ak sa pískanie stupňuje zároveň s rastúcimi otáčkami, problém bude pravdepodobne s ložiskami alebo s turbínou. Ak začína pískať so stúpajúcimi otáčkami, znamená to, že môže byť pokazená jedna z turbín - pískajúci zvuk spôsobuje trenie kovu o kov. V tomto prípade sa odporúča kontrola cez profesionála a prípadná oprava či výmena chybného dielu.

Zvýšená spotreba oleja a nadmerný plniaci tlak v aute

Zvýšená spotreba oleja môže nastať prenikajúcim olejom v turbíne do spaľovacieho priestoru. Na vine môže byť taktiež poškodenie potrubí, ďalej tesnenie turba či poškodenie ložísk. Nadmerný plniaci tlak spozorujeme podľa reakcií motora na zošliapnutie plynového pedálu. Nadmerný tlak je spôsobovaný poškodeným regulátorom tlaku turba.

Strata výkonu motora

Turbodúchadlo nie je schopné využiť maximálny plniaci tlak a teda vozidlo stráca výkon. Zvyčajne sa jedná o poškodenie turbíny, ktorá má za úlohu nasávať vzduch. Stane sa, že prichádza k čiastočnému blokovaniu či úplnému zadretiu rozvádzacej lopatky, ktoré spôsobujú sadze. Kvôli tomu potom turbodúchadlo nie je schopné zvýšiť plniaci tlak motora. V tomto prípade často stačí mechanizmus vyčistiť, prípadne predísť ďalšiemu hromadeniu sadzí. Strata výkonu môže ukazovať aj na problém s turbodúchadlom, ktoré disponuje lopatkami s variabilnou geometriou.
V prípade, že máte podobné problémy s autom, neváhajte vyhľadať odborníka, ktorý Vám pomôže ich vyriešiť. V Turborepase Vám ponúkamé nové a repasované turbodúchadlá.

Vojtaššákova 601 02744 Tvrdošín
tel.: +421904400399

Vaša firma ešte nie je v
Zlatých stránkach?

Rýchlo to zmeňte

alebo volajte

02/501 02 888