Poľovné revíry na Slovensku

Poľovné revíry na Slovensku

Slovenská republika je rozdelená na niekoľko lokalít, takzvaných poľovné revíry. Tieto poľovné oblasti sú ucelené a rozsiahle celky s najvhodnejšími podmienkami prírody pre daný druh a typ zveri. Na tomto území sa chová zver podľa niekoľkých stanovených kritérií, ktoré sa musia dodržiavať podľa stanovených predpisov. Podľa čoho, môžete považovať poľovnú lokalitu a poľovný revír za uznaný, sa dočítate viac v článku.

Poľovné revíry

Možno premýšľate alebo si kladiete otázku, čo vlastne poľovný revír znamená. Poľovný revír je oblasť a hlavne súbor niekoľkých poľovných pozemkov. Prípadne sa môže jednať o lesnú nehnuteľnosť pre rozličné účely. Tieto lokality dokážu patriť viacerým vlastníkom poľovníckych pozemkov alebo iba jednému. O tom však rozhoduje orgán štátnej správy poľovníctva. V potrebe informácií ohľadne vlastníctva poľovných pozemkov je dobré sa obrátiť na lesné hospodárstvo. Poľovnícke revíry sa zriaďujú najmä podľa chovu zveri a lesných typov. Samostatne sa tieto oblasti prerozdeľujú pre hlavné a vedľajšie druhy zveri.

Poľovné revíry a prerozdeľovanie druhov zveri

V poľovníctve sa rozdeľuje zver najmä na hlavnú a vedľajšiu. Je dobré mať prehľad o tom, ako sa dané zvieratá rozdeľujú a v prípade poľovníctva mať potom jasný cieľ. Určite nenechajte nič na náhodu, poľovníctvo je profesionálne zameraná činnosť, o ktorej musíte mať dostatočné informácie. Všetko, čo sa týka poľovných revírov je samozrejme spojené so zriaďovaním poľovníckych revírov. Nikdy nie je na škodu sa prizrieť aj ako funguje správa lesného majetku. Za hlavnú zver sa väčšinou považuje druh zveri, ktorá sa nachádza v príslušnej lokalite a pre ktorú bola daná oblasť vytvorená. Za vedľajší druh zveri považujeme zver, ktorá žije v danej poľovníckej lokalite priamo so zverou, ktorá sa považuje za hlavnú. V oblasti poľovníckych pozemkov je za vedľajšiu zver vždy určená diviačia zver.

Poľovné revíry a o ich využívaní

Pokiaľ by ste chceli využívať danú poľovnícku oblasť, všetko to záleží od vlastníkov poľovníckych pozemkov. Taktiež je dobré nahliadnuť do mapy poľovného hospodárenia pre bližšiu špecifikáciu lokality. V prípade poľovníctva v danej lokalite rozhoduje presne nadpolovičná väčšina vlastníkov. Pozor si teda musíte dávať hlavne na to, aby ste oslovili naozaj všetkých vlastníkov. Dôkladná informovanosť o tom, kde chcete vykonávať poľovnícku činnosť je priam nevyhnutnou súčasťou poľovníctva. Dokonca, to nie je len také jednoduché. Užívateľ tohto poľovníckeho revíru je povinný si vybaviť príslušné zmluvy, ktoré sú potvrdené notárom. Poľovačka síce niečo stojí, ale milovníkov to určite od pár formalít neodradí. Na takéto situácie sú však jednoznačne profesionálni poľovníci zvyknutí.

Ak by ste potrebovali poradiť ohľadne poľovníckych revírov, prenájmu lesov, palivového dreva či iných služieb spojených s lesníctvom, neváhajte sa na nás obrátiť. EuroForest, s.r.o. je vám už dnes plne k dispozícií.

Jesenského 45 96001 Zvolen
tel.: +421915899967

Vaša firma ešte nie je v
Zlatých stránkach?

Rýchlo to zmeňte

alebo volajte

02/501 02 888